19.05.2024.
HomeSvijetGates: Borba u tri koraka - odmah zatvorimo sve i svuda!

Gates: Borba u tri koraka – odmah zatvorimo sve i svuda!

Zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, prvi je od tri koraka koja predlaže američki milijarder Bill Gates u borbi s Covidom-19.

Upozorava da su Sjedinjene Američke Države propustile priliku da idu korak ispred korona virusa, ali u autorskom tekstu za Washington Post kaže da još nije kasno da se donesu važne odluke.

O tih odluka će zavisiti ne samo oporavak ekonomije, već i činjenica koliko će još Amerikanaca morati sahraniti svoje bližnje uslijed Covida-19, prenosi Tanjug.

Iz razgovora s brojnim stručnjacima i liderima u Washingtonu i širom SAD-a, zaključio je, kaže, da je potrebno poduzeti tri koraka.

Prema njegovim riječima, potreban je dosljedan nacionalni pristup gašenju problema, potom povećanje obima testiranja i, kao treće, jedinstvena baza podataka, zasnovana na nauci, iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

Vlada mora pojačati testiranje

“Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika, u nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima su restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobdno putovati gdje i kako hoće, upravo kao i virus”, navodi Gates, i dodaje da je sve to “recept za katastrofu”.

Suosnivač Microsfta dodaje da je zato važno poštovati naredbe – zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo – što bi, kako smatra, moglo potrajati 10 sedmica ili više.

Prema njegovim riječima, ljudima mora biti jasno ko i kada radi, jer će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove više smrti.

Drugi korak, kako dodaje, odosi se na to da savezna vlada mora pojačati testiranje.

Potrebno je, navodi, daleko više testova, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijanih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestiranje, koji je razvila Mreža za procjenu korona virusa u Seatleu, a koji omogućava pacijentima da izbjegnu opasnost da im zdravstveni radnik prenese infekciju.

Nadam se da će se ova i druge inovacije u testiranju uskoro širom zemlje povećati mogućnost liječenja.

Trebaju nam milijarde vakcina

Treba se držati procesa koji funkcionira, poručuje američki milijarder i dodaje da je važno pokretati paraleno više procesa i javnost obavještavati o tome.

“Da bismo bolest priveli kraju, potrebna će nam biti sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 mjeseci”, navodi američki bzinismen i kaže da je proizvodnja vakcine samo “pola bitke”.

“Da bismo zaštitili Amerikance i ljude širom svijeta, morat ćemo proizvesti milijarde doza.”

Gates podsjeća da je 2015. godine pozvao svjetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat – pokretanjem simulacija kako bi se pronašli pukotine u sistemu.

“Kao što smo vidjeli ove godine, pred nama je dug put. Ali, i dalje vjerujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informirane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gde je bila”, navodi Gates.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti