18.07.2024.
HomeNovostiVučić satjeran u ćošak: Bez međusobnog priznanja, ni Kosovo ni Srbija neće...

Vučić satjeran u ćošak: Bez međusobnog priznanja, ni Kosovo ni Srbija neće imati mjesto u EU

Izvjestiteljica za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon-Taubadel izrazila je nadu da će tokom šest mjeseci njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom, koje je počelo 1. jula ove godine, biti dato zeleno svjetlo liberalizaciji viza za Kosovo.

U intervjuu za Radio “Slobodna Evropa”, Von Cramon-Taubadel naglasila je da će vizna liberalizacija za Kosovo zavisiti od razumne odluke Evropskog vijeća i zemalja članica.

Prema njenim riječima, neke desničarske stranke u zemljama poput Holandije ili Francuske, koriste pitanje liberalizacije viza za svoje domaće potrebe.

Von Cramon-Taubadel izrazila je nadu da francuski predsjednik Emmanuel Macron posebno razumije da se uspješan ishod dijaloga može dogoditi kada Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

“Stoga se nadam da će u ovom tandemu, odnosno njemačkom predsjedavanju Evropskim vijećem i političkoj volji predsjednika Macrona, liberalizacija viza konačno dobiti zeleno svjetlo u narednih šest mjeseci. Ali, to je samo nada”, rekla je Von Cramon-Taubadel.

Viola von Cramon-Taubadel smatra veoma važnom činjenicu da su Kosovo i Srbija nastavili dijalog, što je proces za koji kaže da je od početka podržavala i da je u njemu potrebna posvećenost. Prema njenim riječima, cilj Kosova trebalo bi da bude evropska integracija.

„Imate novu i dinamičnu generaciju, dobro obrazovane ljude koji govore nekoliko jezika. Oni su evropski i pripadaju Evropskoj uniji. Iz tog razloga mora se naći način za sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom. Bez toga, ni Kosovo ni Srbija neće imati mjesto u EU”, rekla je Von Cramon-Taubadel.

Evropska poslanica je povodom njene posjete Specijalnom sudu u Haagu rekla da je ona planirana ranije, ali da je zbog pandemije koronavirusa bila odgođena.

Međutim, kaže da su Specijalizovana vijeća nezavisan, visoko profesionalan dio vladavine zakona na Kosovu. Prema njenim riječima, veoma je važno da je kosovska skupština odobrilo formiranje ove institucije.

“Važnost Specijalizovanih vijeća presudna je za pravdu i vladavinu zakona”, naglasila je Von Cramon-Taubadel.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti