Vučić ni kao student ne nosi masku, a poziva na kažnjavanje, Krizni štab šuti…

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana postao brucoš na beogradskoj Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija. Međutim, iako, je prvog dana fakulteta sjedio rame uz rame sa kolegama, u startu se u odnosu na njih, ipak, izdvojio. Tokom predavanja jedini nije nosio masku u zatvorenom prostoru, uprkos epidemiološkim mjerama koje su donijeli Republički krizni štab i Vlada. Inače, predsjednik se gotovo mjesecima slično ponaša i u javnom životu, na šta nadležni još uvijek ne reaguju.

Dok se za pojedine ministre aktuelne Vlade zna da vole da prepisuju, predsjednik Aleksandar Vučić je odlučio da opet studira. Da je upisom trenerske škole, kako kaže, ostvario dječački san, najprije se pohvalio na društvenim mrežama. A kako je izgledalo prvo predavanje, umjesto predsjednika, objelodanile su njegove kolege iz studentske klupe.

“Kad je ušao, profesori su ga pitali gdje želi da sjedne, a on im je odgovorio da mu je svejedno. Direktor škole je tokom svog govora istakao da će od ove godine naš kolega biti predsjednik Srbije. Priznajem, djelovalo je neobično. I baš me interesuje kako će naš novi kolega uskladiti obaveze i koliko ćemo se često susretati na fakultetu”, rekao je Filip Korać, student Visoke sportske i zdravstvene škole.

Ipak, prvi susret sa kolegama nije protekao u skladu sa epidemiološkim mjerama. Jer, uprkos apelima nadležnih da su maske u zatvorenom prostoru obavezne, predsjednik Srbije se na to, tokom predavanja, nije obazirao. Umjesto na licu, masku je držao u ruci.

“Čudi me zaista da nakon slučaja sa američkim predsjednikom (Donaldom) Trumpom, koji je takođe odbijao da nosi masku želeći da pokaže kako njemu ni korona ni virus ne mogu ništa – i obolio je od korone – i sad, poslije takvog slučaja, da naš predsjednik nastavi da se pojavljuje u javnosti bez maske – mislim da je to veoma loša poruka za građane”, ocjenjuje Safeta Biševac, novinarka lista Danas.

“Nije dobro ubjeđivati druge u ono što sam ne činiš. Čini ono što je adekvatno i što je politički cjelishodno. Masku mora imati najprije onaj koji je primjer za sve druge i zato mi se čini da je dobro, ako je neko student, da bude običan student bez pompe i bez marketinga i da, konačno, nosi tu masku i slijedi ono što je nametnutno svima drugima”, navodi sociolog Ratko Božović.

Na potez predsjednika reagovala je Narodna stranka koja je saopštila da je podnijela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog kršenja epidemioloških mjera: “Vučić je na svečanom prijemu brucoša bio bez maske čime je doveo u neposrednu opasnost sve prisutne u prostoriji. Naročito je problematično što se na slikama koje je lično on postavio, vidi da je on jedini bez maske, kao i da njegova asistentkinja Suzana Vasiljević, koja nije student ove škole, nepropisno nosi masku.”

Osim na predavanju, predsjednik Srbije se bez maske gotovo svakodnevno pojavljuje u javnosti. U jeku epidemije, propisane mjere nije poštovao recimo ni dok je razgovarao sa vojnicima. Isto se ponašao i dok je obilazio gradilišta, ali i na sastancima sa koalicionim partnerima. A da je takvo ponašanje neprimjereno, N1 je ukazala predsjedniku prije nekoliko mjeseci.

“Što se mene tiče, ja prihvatam vašu kritiku i bez obzira što ona nije suštinska, već formalna, ja sam neko ko bi trebalo da daje primjer ljudima u Srbiji i zato ću se postarati da što je moguće više, i tu vašu dobronamjernu želju, u potpunosti poštujem”, rekao je, podsjećamo, predsjednik 15. jula.

Ipak, obećano nije ispunjeno. Za to vrijeme, predstavnici državnog Kriznog štaba na cijelu situaciju šute.

“To je još jedan pokazatelj da se članovi Kriznog štaba plaše da prozovu glavnog političara u ovoj zemlji i naravno da postoje dvostruki aršini, pa znate – svi su ljudi jednaki, samo su neki jednakiji”, konstatuje Biševac.

Za one koji su obični građani, predsjednik Aleksandar Vučić je prije nekoliko mjeseci najavio pooštrene mjere i sankcije. Kako je tada rekao, nenošenje maski biće kažnjavano sa po 5.000 dinara. Hoće li za toliko biti tanji i budžet predsjednika?