26.02.2024.
HomeNovostiVučić je potplatio birače, ali može da izgubi Beograd

Vučić je potplatio birače, ali može da izgubi Beograd

Njemački javni radio Dojčlandfunk ocjenjuje da današnji izbori u Srbiji važe za izjašnjavanje o „desno-populističkom predsjedniku Aleksandru Vučiću“.

„Šef države se snažno miješao u kampanju, njegova Vlada je unaprijed masovno dijelila novac. I zbog tih predizbornih poklona očekuje se izvjesna pobjeda Vučićeve SNS, uprkos inflaciji i višemjesečnim protestima protiv predsjednika.“

„Vučić je iskoristio deset godina na vlasti da učvrsti kontrolu nad Srbijom“, navodi se dalje. „Kritičare i proteste odbacuje kao stranu zavjeru.“

U izvještaju Dojčlandfunka se ocjenjuje da je najjača konkurencija opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ koja je nikla iz masovnih protesta poslije majskih amoka.

Frankfurter rundšau piše da je srpske građane ophrvala strašna inflacija kojoj se Vučić suprotstavlja dijeljenjem predizbornog novca raznim grupama. Ocjenjuje se da je kampanja bila prljava, sa eksplicitnim snimcima opozicionara i lažnim potpisima za neke liste.

Plakat kojim se građani Srbije pozivaju da izažu na izbore
Promjena vlasti u Srbiji je malo vjerovatnaFoto: I. Petrović/DW

Vučić neprestano nastupa na „kontrolisanim televizijama, kako bi u beskrajnim monolozima hvalio sebe i svoje zasluge“, ocjenjuje list.

„Uprkos predsjedničkoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS-a na nacionalnom nivou. Ali, promjena vlasti je malo vjerovatna, između ostalog i zbog toga što će neke desničarske partije ostati ispod cenzusa“, piše frankfurtski list.

„Vladajuća partija predsjednika Aleksandra Vučića je na državnom nivou čvrsto u sedlu, ali bi u nedjelju mogla da izgubi većinu u Beogradu“, piše danas austrijski list Standard.

List ocjenjuje da su birači u Srbiji pod ogromnim pritiskom i da je Vučić sveprisutan u kampanji. Ali:

„U Beogradu je posebno veliki bijes zbog slabe reakcije vlasti na oružani napad u jednoj školi u maju, kao i zbog korupcije i čudnih građevinskih poduhvata SNS-a.“

Najveća njemačka agencija dpa izvještava o glasanju u Srbiji i ocjenjuje da predsjednik Vučić „uvijek iznova koristi vanredne izbore kako bi osigurao lojalnost svojih funkcionera i pristalica“.

priredio N. Rujević / DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti