Vučić je još uvijek mentalno na Kosovu i 1389. godini: Svoj poraz proglasio kao pobjedu

0

Dogovor između Kosova i Srbije je postignut, odnosno da je pronađen kompromis kako je Vučić to ocijenio. S druge strane, najavljen je sastanak predstavnika Beograda, Prištine i EU na kojem će pokušati pronaći rješenje sukladno evropskoj praksi.

– U kompromisnom rješenju EU postoji nešto što je za nas od ključnog značaja i smatram velikim uspjehom srpske strane – uputili su poziv svim stranama da primjene sve potpisane aranžmane, istakao je Vučić.

Vučić dodaje da će se ovim putem vratiti i povjerenje u evropske institucije i sporazume koje su postigli, navodeći kako su mu iz EU dali naznake da će sljedeća tema u Briselu biti Zajednica srpskih općina.

Osim toga, dodao je kako je kod ovog rješenja situacije između Kosova i Srbije najbitnije što će “do zuba naoružani” pripadnici ROSU-a napokon otići sa sjevera Kosova.

– Mislim da smo reagirali kao država na ozbiljan, odgovoran i pametan način. Jasno smo stavili do znanja i predstavnicima NATO-a da ćemo, ako bude ugrožena sigurnost naroda, a ne budu reagirali drugi, sami biti u stanju zaštititi svoj narod, naglasio je Vučić.

Podsjećamo, prema postignutom sporazumu, u subotu 2. oktobra pripadnici kosovske specijalne policije ROSU će se povući sa graničnih prelaza Brnjak i JArinje i moraće ukloniti sve postavljene barikade na putevima. Povlačenje će trajati od 8.00 do 16.00 sati. U tom periodu će na ovim prelazima KFOR rasporediti svoje trupe, koje će tu ostati u naredne dvije sedmice, s ciljem smirivanja situacije i osiguravanja slobode kretanja.

Počevši od ponedjeljka 4. oktobra, na snazi će, umjesto sadašnjih probnih registarskih tablica, koje izdaju i Srbija i Kosovo, biti na snazi “stiker režim”, odnosno na vozila će biti lijepljene naljepnice. Ovaj režim će, kao privremena mjera, biti na snazi sve do postizanja konačnog dogovora između Prištine i Beograda o registarskim tablicama.

Treća tačka sporazuma podrazumijeva formiranje radne grupe, koju će činiti predstavnici EU, Srbije i Kosova, a koja treba da predloži konačno rješenje za korištenje registarskih tablica. Prvi sastanak ove grupe će biti održan 21. oktobra, a rok za pripremu rješenja će biti šest mjeseci od dana održavanja prvog sastanka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here