22.07.2024.
HomeNovostiVučić bi da vodi Srbe u Evropu, ali šta će mu na...

Vučić bi da vodi Srbe u Evropu, ali šta će mu na to reći Rusi?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Srbija. Nakon toga biće organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsjednika Republike u drugom mandatu.

Svečanost je počela izvođenjem himne “Bože pravde”, a predsjednik Vučić je u Palatu Srbija stigao sa suprugom Tamarom Vučić.

“Vijekovima već mi svakog 28. juna odgovaramo na isto pitanje: da li slavimo pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu? Ova pitanja se međusobno mijenjaju, potiru, a zaboravljamo da istina može da bude samo jedna. Zbog te jedinstvene istorije želim da kažem koliko ovaj datum znači za opstanak ove države. Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora. On je putokaz, zvijezda čiji sjaj pratimo, on nam omogućava onu vrstu samoinspiracije koji je jedini način da jedan narod preživi bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge veće narode ili rasuli na sitna i beznačajna plemena. To je kult u koji verujem i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo svakoj opasnosti i vječnu inspiraciju da nastavimo dalje. Za nas je Vidovdan najprecizniji način mjerenja vremena. To je naša golgota, ali i vaskršnje moralno”, rekao je Vučić na početku svog govora.

Podsjetio je da su naši preci na Vidovdan na Kosovu branili i kulturu, naglasivši da je Vidovdan i “ideal i moralna vertikala”.

“Na njega se pozivaju i Dositej i Vuk i Njegoš. Prepjevavajući našu narodnu epiku na engleski jezik, Nikola Tesla je uvijek posebno mjesto davao Kosovu i Vidovdanu. Jedan mladi Srbin Princip, baš kao i Obilić prije njega, počinio je tiranoubistvo, neki bi to danas nazvali terorističkim aktom, i pokrenuo lavinu istorijskih procesa čija je pauza bio Versajski mir a kraj 9. maj 1945. godine – Dan pobjede i Dan Evrope”, kaže on i dodaje:

“Moramo da idemo u Evropu zbog budućnosti, ali i da imamo dovoljno hrabrosti da toj Evropi kažemo mišljenje koje im se možda ne sviđa.”

Govoreći o značaju Vidovdana, predsjednik Srbije je spomenuo i Vidovdanski ustav, ali i naglasio da na Vidovdan na ovaj dan ne pjevaju, već se sjećaju palih predaka.

“Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodijelili najviša odlikovanja. Među njima i predsjednika Vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene djelatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom svijeta. I gdje god ovo ordenje bude putovalo ono će uvijek biti sa vama, i svjedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodjeljuju za uspjehe koja čine zajedničku inspiraciju”, dodao je on.

Vučić je rekao i da su poštovani laureati postali dio nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomjeraju granice, piše Blic.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti