Šokantni detalji sa suđenja: Trump znao da njegove pristalice imaju oružje tokom napada na Capitol

0
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Protesters interact with Capitol Police inside the U.S. Capitol Building on January 06, 2021 in Washington, DC. Congress held a joint session today to ratify President-elect Joe Biden's 306-232 Electoral College win over President Donald Trump. A group of Republican senators said they would reject the Electoral College votes of several states unless Congress appointed a commission to audit the election results. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Bivši pomoćnik u Bijeloj kući saopćio je kako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump znao da njegove pristalice imaju oružje kada ih je pozvao da izvrše napad na Capitol Hill u cilju poništavanja izbornih rezultata, piše BBC.

Na ročištu koje se održava u Sjedinjenim Američkim Državama, a koje se tiče upravo dešavanja 6. januara danas je svjedočila i Cassidy Hutchinson, pomoćnica bivšeg šefa osoblja Bijele kuće Marka Meadowsa.

Između ostalog, ona je na svjedočenju govorila o razgovorima koje je vodila 6. januara s Meadowsom, ali i jednim od advokata Donalda Trumpa Rudyjem Gulianijem. Između ostalog, Hutchinson je rekla kako je Guliani 2. januara 2021. godine u Bijeloj kući pitao Hutchinson da li je uzbuđena zbog 6. januara.

Na pitanje šta će se dogoditi 6. januara, Guliani je rekao kako Trumpove pristalice planiraju otići pred Capitol Hill.

“Mnogo se toga dešava Cass, ali ne znam. Stvare bi mogle biti jako loše 6. januara”, prenijela je Hutchinson detalje razgovora iz perioda januara.

Također, tokom suđenja Hutchinson je rekla kako je Trump upozoren da neke od njegovih pristalica nose oružje, ali je tražio da tajna služba ukloni barikade i dozvoli ulazak ljudima.

“Bila sam u blizini kada je predsjednik rekao nešto u smislu: ‘Nije me briga što imaju oružje. Nisu ovdje da bi me povrijedili. Pustite moje ljude unutra”, rekla je Hutchinson tokom suđenja.