24.07.2024.
HomeSvijetVrućine u Evropi "tope" šine, željeznica stala

Vrućine u Evropi “tope” šine, željeznica stala

Druga polovina jula donijela je rekordno visoke temperature širom Evrope, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Termometri mjere temperature preko 40 stepeni Celzijusovih, a širom Evrope bukte požari. Visoke temperature odnijele su i ljudske žrtve.

U Britaniji stala željeznica – šine se savijaju

Najmanje 13 ljudi umrlo je u Britaniji tokom plivanja za vrijeme posljednjeg vrelog talasa, rekao je britanski ministar Kit Malthaus.

Usljed vrućine željeznica je praktično stala jer se šine savijaju, a sve su glasniji pozivi na borbu protiv klimatskih promjena.

U Londonu su vatrogasci juče imali najteži dan od Drugog svjetskog rata sa temperaturom koja je premašila 40 stepeni prvi put u istoriji, što je izazvalo požare koji su uništili desetine kuća u predgrađu.

Malthaus je rekao da je najmanje 41 objekat u Londonu uništen, a desetine drugih na drugim mjestima u Britaniji.

Mnogi vozovi iz Londona ka sjeveru Engleske danas ili kasne ili su otkazani nakon što su se savile šine usljed vrućine, a oštećeni su i vodovi, odnosno nadzemna željeznička infrastruktura.

U centralnoj Engleskoj juče je izmjereno 40,3 stepena Celzijusa.

Za danas je najavljeno hladnije vrijeme, sa povremenom kišom.

“Tužna realnost je da će ovako izgledati naša budućnost ako sada ne preduzmemo oštre mjere o pitanju klimatskih promjena”, rekao je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Kan je pohvalio rad vatrogasaca koji su u jednom danu primili više od 2.600 poziva za pomoć.

Šef meteorološkog biroa Stiven Belčer rekao je da će se Britanija, ukoliko se ne smanji emisija gasova, svake tri godine suočavati sa vrelim talasom.

Dva aerodroma su u ponedjeljak, 18. jula, zatvorila piste zbog oštećenja na površini usljed vrućine.

Elektro operateri suočavaju se sa isključenjima jer vrućina uništava opremu, mnoge škole zatvaraju se ranije, a zoološki vrtovi muku muče kako da rashlade životinje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti