Putin će, ipak, pustiti plin Nijemcima

0

Isporuke ruskog gasa Njemačkoj preko gasovoda Sjeverni tok treba da se nastave sutra i biće na nivou prije početka remonta koji se završava sutra prijepodne, saopštio je danas njemački opeartor mreže Gaskad (Gascade).

Polazimo od principa da će se, prema sadašnjim notifikacijama, transport gasa preko Sjevernog toka nastaviti na nivou prije remonta, odnosno na 40 odsto kapaciteta“, navela je kompanija u saopštenju pozivajući se na podatke koje su joj prenijeli klijenti.

„Notifikacije“ su obavještenja koje izvoznici i uvoznici gasa prenose kompaniji koja upravlja mrežom prije nego što isporuče ili prime svoje isporuke.

Evropa čeka odluku Moskve oko ponovnog pokretanja gasovoda koji je u redovnom godišnjem remontu od deset dana. Gasovod snabdijeva gasom uglavnom Njemačku, ali takođe i brojne zemlje EU.

Uz argument da mu nedostaje turbina koja je na održavanju u Kanadi Gazprom je u junu smanjio svoje isporuke Evropi za 60 odsto. Berlin je to nazvao političkom odlukom.

Prvi put od početka radovan na remontu gasovoda, prije deset dana, onlajn platforma Gaskad danas popodne je objavila prognozu za isporuke gasa do tačke Lubmin, na sjeveru Njemačke. Međutim treba sačekati da gas zaista poteče da se provjeri nivo obima koji će Gazprom obezbijediti.

Gaskad je naveo da ponovno uspostavjanje isporuka može da traje nekoliko sati do kraja prijepodneva 21. jula.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je davao je malo optimističke malo pesimistične izjave oko Sjevernog toka i šta će se sa njim dešavati narednih nedjelja.

On je nagovijestio da bi gasovod mogao ponovo da krene sutra prijepodne, ali ako Rusija ne dobije turbinu koja je bila na popravci u Kanadi, radiće sa 20 odsto kapaciteta od naredne nedjelje, prema izjavama za medije noćas.

To je zato što prema ruskom predsjedniku druga turbina treba da ide na redovno održavanje krajem jula.