21.07.2024.
HomeNovostiPosrnuli Lagumdžijin miljenik: Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu Damiru Hadžiću,...

Posrnuli Lagumdžijin miljenik: Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu Damiru Hadžiću, slijedi ponovno suđenje

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu sarajevskog Kantonalnog suda kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić, kao i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, oslobođeni optužbe za zlouporabe u ovoj općini, te odredio novo suđenje.

”Doneseno je rješenje kojim se žalba županijske tužiteljice iz Sarajeva djelimično uvažava, presuda Županijskog suda u Sarajevu od 9. studenog 2021. ukida i u ovom predmetu određuje pretres pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Da se presuda u ovom predmetu ukine i pretres zakaže pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH, sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo zatražilo je u ranijoj žalbi, o čemu je BIRN BiH izvještavao, dok je Odbrana optuženih zatražila odbijanje žalbe kao neosnovane.

Hadžić, u svojstvu bivšeg načelnika Općine, Horo, kao pomoćnica načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove i Čaušević, kao stručni suradnik u Službi za imovinsko-pravne poslove, presudom Kantonalnog suda oslobođeni su optužbi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Istom presudom, Horo je oslobođena krivice za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je, kao dokaz o porijeklu novca, ponudila ugovor o prodaji stana.

Protiv Radeljaša je ranije postupak obustavljen zbog smrti optuženog.

Hadžić i ostali krivice su bili oslobođeni i u januaru 2019., ali je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužiteljstva i predmet je vraćen Kantonalnom sudu na ponovno suđenje, gdje su optuženi presudom iz novembra 2021. oslobođeni krivnje, prenosi Detektor.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti