21.07.2024.
HomeSvijetVoli se igrati rata, a ljudski životi mu ne znače ništa: Putin...

Voli se igrati rata, a ljudski životi mu ne znače ništa: Putin želi dva miliona Rusa pod oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak odluku o povećanju ruskih oružanih snaga s 1,9 miliona na 2,04 miliona pripadnika, u trenutku kada rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec.

Moskva nije objavila kolike je pretrpjela gubitke u ratu u Ukrajini od njegovih prvih sedmica, no zapadni zvaničnici i vlada u Kijevu tvrde da je riječ o desetinama hiljada.

Broj vojnika koji učestvuju u borbama bit će novom odlukom povećan za 137.000 na 1,15 miliona.

Odluka stupa na snagu 1. januara, po predsjedničkom ukazu objavljenom na vladinom zakonodavnom portalu.

Zadnji put kada je Putin donio odluku o povećanju ruske vojske bilo je u novembru 2017., kada je broj vojnika koji učestvuju u borbama povećan na 1,01 miliona, od ukupnog broja pripadnika oružanih snaga, uključujući one koji ne učestvuju u borbama, od 1,9 miliona.

Rusija je u prvim sedmicama invazije na Ukrajinu objavila da je poginulo 1351 ruski vojnik i od tada nije objavila nove podatke.

Zapadni stručnjaci procjenjuju da bi stvarna brojka mogla biti barem 10 puta veća, dok Ukrajina tvrdi da je poginulo ili ranjeno najmanje 45.000 ruskih vojnika od početka rata 24. februara.

Kijev također nerado govori o svojim žrtvama, no u ponedjeljak je načelnik ukrajinskog glavnog stožera, general Valerij Zalužnji, rekao da je poginulo gotovo 9000 ukrajinskih vojnika.

Po godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije, Rusija je na početku godine imala 900.000 aktivnih vojnika te dva miliona rezervista koji su služili u zadnjih pet godina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti