20.04.2024.
HomeSvijetVojni puč u Gvineji: Elitna vojna jedinica uhapsila predsjednika Alphu Condea

Vojni puč u Gvineji: Elitna vojna jedinica uhapsila predsjednika Alphu Condea

Vojnici u Gvineji, za koje se tvrdi da su priveli 83-godišnjeg predsjednika Alphu Condea, pročitali su izjavu o vojnom udaru na državnoj televiziji RTG.

Mamady Doumbouya, načelnik Specijalnih snaga Gvineje, i grupa vojnika pojavili su se uživo na državnoj televiziji. Doumbouya je kazao da su ukinuli ustav, raspustili vladu i institucije te da će pripremiti novi ustav uz učešće građana što je prije moguće.

Istakavši da su zatvorene zračne i kopnene granice, Doumbouya je rekao da će uskoro početi raditi na formiranju prijelazne vlade.

Nije objavljeno gdje se nalazi dosadašnji predsjednik Conde.

Doumbouya je u videu podijeljenom na Twitteru tokom dana rekao da je Conde u njihovim rukama.

Poznato je odranije da je Doumbouya želio da se njegova jedinica osamostali napuštanjem Ministarstva odbrane te je neko vrijeme imao ozbiljnih problema s dosadašnjom vladom.

Nakon što je neko vrijeme služio u francuskoj Legiji stranaca, Doumbouya je 2018. godine imenovan za šefa Specijalnih snaga Gvineje, koje je uspostavio predsjednik Conde.

Na videosnimku na Twitteru može se vidjeti Conde u prostoriji s grupom vojnika, a jedan od vojnika je u jednom momentu Condea, koji je izgledao iscrpljen, upitao: “Ne fali ti ni dlaka s glave kosa, je li tako?”.

Prije ovog puča, 19. jula 2011. godine pokušan je državni udar protiv predsjednika Condea kada je na njegovu rezidenciju raketom izveden napad.

Conde je 18. oktobra 2020. godine po treći put izabran za predsjednika, s 59,49 posto glasova.

Conde, koji je izabran na petogodišnji mandat u decembru 2010. s prvom promjenom demokratske vlasti od nezavisnosti zemlje 1958. godine, ponovno je izabran za predsjednika 2015. godine.

U državi u kojoj predsjednik može najviše dva uzastopna mandata obnašati tu funkciju, 22. marta 2020. godine održan je referendum o ustavnim izmjenama i dopunama koje su omogućile Condeu, čiji je drugi mandat okončan u decembru 2020. godine, treći mandat.

Kandidatura Condea za treći mandat postala je tema o kojoj se najviše raspravljalo u zemlji posljednjih mjeseci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti