20.05.2024.
HomeLifestyleVoće i povrće koje ne smijete propustiti u julu!

Voće i povrće koje ne smijete propustiti u julu!

Krastavci

Mi ih volimo uzgojiti i pobrati u vlastitom vrtu, a i pune su ih tržnice – za kiseljenje nabavite sitnije primjerke, dok će za salate, čušpajze, dipove, smoothieje te hladne i tople juhe najbolji biti malo impresivniji primjerci.

Kukuruz

Može se kuhati u vodi, no najviše će okusa očuvati ako se kuha na pari, što je posebno preporučljivo kada je kukuruz vrlo mladi. Salate od kukuruza opet otvaraju brojne mogućnosti: dovoljno ih je malo zauljiti i zakiseliti i jelo je spremno.

Mrkva

Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijem, kalcijem, željezom i cinkom, koji se djelomično gube kuhanjem. Ali nemojte da vas to obeshrabri, isprobajte ju kuhanu i slanim i slatkim receptima.

Paprika

Punjene i prazne, pečene i pomalo paprene paprike… Kako god pripremljene bile, mi ih obožavamo! Uzeli smo sve moguće vrste i boje, slatke, ljute ili žestoke i napravili juhe, namaze, sendviče…te omastili brk i mesnim i bezmesnim jelima!

Tikvica

Iako niste ljubitelj povrća, pohanim tikvicama se uvijek svi vesele. Vrijeme je da prigrlite još koji način pripreme ovog ljetnog povrća! Nakupovali smo različite vrste tikvica i napravili pravu gozbu. Tikvice na salatu, punjene čili tikvice, špacle i u kombinaciji s ribom. Vrijeme je za recepte!

Breskve

Breskve smo grilali, ubacili ih u slatke pite i u slane salate! Osvježavajućeg, slatkog i punog okusa breskve su jedno od omiljenog ljetnog voća. Odlično paše uz sir s plavom pljesni, uz pršut, u kombinaciji s mentom u osvježavajućim pićima, a odlično se slaže i s kokosom.

Borovnice

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

Mahune

Ne postoje samo zelene i žute: na tržnicama police krase pjegasti primjerci ili dugačke, poput špageta – a dobre su sve! Donosimo vam recepte koji su zbog mahuna genijalni!

Nektarine

Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.

Blitva

Tržnice su se zazelenile i ušarenile. Ne samo voćem, već i povrćem, a pogled na šarene listove blitve ne znači da vam možda trebaju naočale. Da, kod nas se konačno počela uzgajati i na tržnicama prodavati šarena blitva. Pardon, uzgajala se i do sada u nekim privatnim povrtnjacima, ali na štandovima je stvarno bila rijetkost.

 

 

 

jutarnji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti