Da li će Njemačka ograničiti broj radnih viza za Balkan?

0

Njemačka je sve bliže odluci o tome hoće li produžiti važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana, pomoću koje su desetine hiljada radnika iz BiH našle posao u toj zemlji.

Pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi njemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo produžiti i nakon isteka ove godine.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, njemački mediji s dobrim kontaktima u njemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Uprkos tome što nema informacija, njemački dnevnik “Welt am Sonntag” je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe uvjetovati uvođenjem kvote.

Kako je saopćeno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Njemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine.

Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nijemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici iz regiona najčešće zapošljavaju.

Osim toga, kako je pokazala njemačka studija, zapadni Balkan ima vješte zanatlije koji su potrebni Njemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno ovakvih ljudi, poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…