Vlast se boji naroda: Ukinuta moralna policija, možda padne i obavezno nošenje marame

0

Iran je nakon višemjesečnih protesta, u kojima je prema nepotvrđenim informacijama ubijeno više od 300 ljudi, odlučio popustiti i ukinuti moralnu policiju. “Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem” i zbog toga je ukinuta, rekao je glavni iranski tužitelj Džafar Montazeri, a prenosi AFP.

“Moralna policija raspuštena je, ali će se pravosudna vlast nastaviti baviti tim društvenim izazovom”, citirao je list Shargh glavnog državnog tužitelja Mohameda Džafara Montazerija. Nisu navedeni nikakvi detalji o okolnostima ili provedbi odluke.

Preispituje se i zakon o obaveznom nošenju marame

Uz to, Iran je priopćio i da će preispitati desetljećima star zakon koji od žena zahtijeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca protesta povezanih sa kodeksom odijevanja. Protesti su preplavili Iran nakon smrti 16. septembra u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koju je moralna policija uhapsila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Demonstranti su palili pokrivala za glavu i uzvikivali protivvladine slogane.

“I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)” treba li zakon izmijeniti, rekao je jučer iranski državni tužilac Mohamad Džafar Montazeri.

“Rezultati se očekuju za semidcu ili dvije”

On, prema novinskoj agenciji ISNA, nije precizirao što bi se u zakonu moglo promijeniti odlukom ta dva tijela, koja su u većinskim rukama konzervativaca. Tim za reviziju sastao se u srijedu s parlamentarnom komisijom za kulturu “i rezultati se očekuju za sedmicu ili dva”, rekao je glavni državni tužilac.

Predsjednik Ebrahim Raisi jučer je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu. “Ali postoje metode provedbe ustava koje mogu biti fleksibilne”, rekao je u televizijskom obraćanju.