ŠOKANTNO OTKRIĆE CNN-a: Kineske policijske patrole vršljaju po Hrvatskoj, zastrašuju i vraćaju građane iz cijele Europe

0

CNN je objavio ekskluzivni izvještaj u kojemu tvrdi kako je Peking uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta. Svrha tog poteza, prema tvrdnjama ovog američkog medija, jest zastrašivanje i repatrijacija kineskih građana u egzilu, ali i širenje međunarodnih utjecaja kroz bilateralne sigurnosne sporazume sa zemljama u Europi i Africi, među kojima je, tvrde, i Hrvatska

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu tvrdi da posjeduje dokaze kako Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih stanica u inostranstvu, nakon što je otkrila 54 takve stanice u septembru, javio je CNN.

U novoj objavi tvrde da je Kina svoju mrežu ‘patrola’ proširila na Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, te navode primjere poput situacije u kojoj su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, Srbiji i Španiji.

Safeguard Defenders do tih su zaključaka došli pretražujući službene kineske dokumente otvorenog koda, u kojima su tražili dokaze o navodnim kršenjima ljudskih prava. Prilikom takve pretrage navodno su pronašli četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne sigurnosti aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvaćajući sve četiri strane svijeta, navodno s nakanom pomoći iseljenicima iz Kine u inozemstvu.

Peking demantira da takve policijske stanice postoje, a kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u novembru: ‘Nadamo se da će uključene strane prestati hvaliti kako bi se stvorile napetosti. Korištenje ove teme kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo.’.

Kina, naime, tvrdi da su ti objekti administrativni centri koja pomažu kineskim iseljenicima u obnovi vozačke dozvole i sličnim aktivnostima tokom perioda lockdowna.

CNN tvrdi kako su kineski mediji izvijestili o zajedničkim ophodnjama kineskih policajaca i hrvatskih kolega na ulicama glavnog grada Zagreba u julu ove godine. Zvaničnik zagrebačke policije s kojim je tada razgovarala agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za ‘zaštitu i privlačenje stranih turista’.