21.05.2024.
HomeNovostiVlast priča bajke, BiH najsiromašnija u Evropi: Čak 300.000 zahtjeva za pomoć...

Vlast priča bajke, BiH najsiromašnija u Evropi: Čak 300.000 zahtjeva za pomoć za ogrjev!

Skupa s Albanijom, BiH je najsiromašnija država u Evropi, čvrsto prikovana za dno. Nedavno objavljeni podaci Helsinškog odbora za ljudska prava, po kojima skoro polovina djece i 80 posto penzionera u BiH živi u siromaštvu, samo potvrđuje seriju izvještaja Eurostata i analiza međunarodnih organizacija.

Jedan od najsvježijih dokaza su redovi pred općinskim uredima i podaci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da su pomoć EU da preživi zimu zatražile 180.322 porodica, odnosno 356.642 građana FBiH.

 Nove cijene

– Građani BiH trebaju shvatiti da BiH nije siromašna zemlja i da ni oni ne bi trebali biti te da se zapitaju zašto, prema nekim izvještajima, oko 70 posto stanovništva živi u siromaštvu, bijedi i teškoj neizvjesnosti, zašto je više od polovine djece u teškom siromaštvu. Odgovor je jednostavan. Zbog toga što siromašni građani BiH biraju neodgovornu vlast koja krade i pljačka državni novac, pa godišnje opljačka nekoliko milijardi – kazao je za “Avaz” Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava BiH.

Dok se najavljuju poskupljenja struje i plina, cijene ogrjeva i hrane konstantno rastu, a veliki broj lokalnih preduzeća grozničavo priprema nove cijene komunalnih usluga, na različite načine pokušava se osporiti obećana minimalna radnička plaća od 1.000 KM. U državi u kojoj je za puko preživljavanje potrebno triput više.

U KS, naprimjer, ovih dana aktuelan je prijedlog o rastu cijena vode za blizu 50 i odvoza smeća za 40 do 50 posto.

– Vlast na svim nivoima pljačka svoj narod. Uprava za indirektno oporezivanje ubere ove godine oko 9 milijardi KM, a otprilike trećina se ukrade od političkih lidera od najnižeg nivoa, grada, kantona, entiteta i države. Nas je 3 miliona, u Nizozemskoj više od 18 na manjoj površini nego BiH i jedan su od vodećih proizvođača hrane u svijetu. Zato što nemaju kriminal i korupciju i imaju sposobnu vlast – ističe Todorović.

Veliki redovi

Redovi za pomoć za nabavku ogrjeva podsjećaju ga na one u Srbiji, gdje su građani u redovima čekali pomoć od 100 eura, te naglašava da se oslobodimo podaničkog mentaliteta.

– Mi u BiH treba da se zapitamo jesmo li mi slobodni ljudi ili robovi. Ako smo slobodni, zašto dozvoljavamo političkoj mafiji da nas pljačka, a onda se čudimo zašto su penzije i plate male. Čega se bojimo? Bijede i siromaštva? Pa mi smo već u bijedi i siromaštvu, a tu su nas doveli oni koji nas vode – dodaje Todorović.

Gdje su milijarde našeg novca

Sve dok budemo kukavice, bit ćemo siromašni, dok ne upitamo vlastodršce kako su postali milioneri, gdje su milijarde našeg novca, zašto se policija i pravosuđe ne bave lopovima koji nas zadužuju, dodatno osiromašuju i raseljavaju. Apeliram na građane da dignu glas protiv nepravde, naveo je Todorović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti