19.06.2024.
HomeNovostiRusija plaćala stotinama hiljada eura poznatog njemačkog novinara Huberta Seipela

Rusija plaćala stotinama hiljada eura poznatog njemačkog novinara Huberta Seipela

Njemački novinar i autor Hubert Seipel, poznat po izvještavanju iz Rusije i intervjuima sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, primio je stotine hiljada eura iz Rusije kao “sponzorska sredstva”, prenosi danas Deutsche Welle navode medija. Prema izvještajima medija, njemački novinar i Putinov biograf Hubert Seipel navodno je primio stotine hiljada eura od Rusije, a da o tome nije obavijestio medijske kuće za koje radio, među kojima su i NDR, ZDF i Spiegel .

Pozivajući se na povjerljive dokumente sa Kipra, sedmičnjak Spiegel i Drugi program njemačke televizije (ZDF) izvještavaju da je poznati njemački novinar Hubert Seipel – marta 2018. sklopio “sponzorski ugovor” vrijedan 600.000 eura kako bi “pisao knjigu o politici u Ruskoj Federaciji”.

Velikodušni sponzor je offshore firma sa Britanskih Djevičanskih ostrva, De Vere Worldwide Corporation. Vlasnik sponzorske firme u jednom od poreskih rajeva je ruski oligarh Aleksej Mordašov. Zbog bliskosti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Pitinom, Mordašov je poslije ruskog napada na Ukrajinu dospio pod udar sankcija Evropske unije.

Firma De Vere Worldwide Corporation navodi da je žejlela da tom sumom “potpomogne razvoj projekta”, prenosi Spiegel, kao i da je “knjiga trebalo da bude objavljena 2019”. Postoje naznake da ovo nije prvi ovakav sponzorski ugovor. Naime, rukopisna bilješka na ugovoru do kojeg su došli novinari ukazuje na sličan ugovor za prvu Seipelovu knjigu o Putinu, objavljenu 2015.

Njemački novinar je godinama bitno uticao na sliku koju Nijemci imaju o Vladimiru Putinu i više puta ga je intervjuisao. Napisao je Putinovu biografiju koja je 2015. u Njemačkoj izašla pod naslovom “Putin, unutrašnji uvidi u moć”. Šest godina kasnije je uslijedila knjiga “Putinova moć. Zašto je Evropi potrebna Rusija”.

Obje knjige objavio je ugledni izdavač iz Hamburga (Hoffmann und Campe). Izdavač je dao saopštenje u kojem se kaže da nije ništa znao o uplatama iz Rusije i najavio je preispitivanje cijelog slučaja. Osim toga, u saopštenju se kaže da je zbog aktuelnog izvještavanja odlučeno “da se knjiga više ne nudi u prodaji”.

Na siteu Drugog programa njemačke televizije (ZDF) sa kojim je Saipel takođe sarađivao prije petnaestak godina, u tekstu o ovom slučaju kaže se: “Milioni Nijemaca vide ruskog predsjednika Saipelovim očima”. I sjevernonjemačka televizija (NDR) u okviru javnog servisa ARD je intenzivno sarađivala sa Saipelom. Za ovu medijsku kuću njemački novinar je 2012. godine napravio televizijsku dokumentarnu emisiju “Ja, Putin – jedan portret” u kojoj prikazuje “državnika koji se neumorno brine o svojoj velikoj zemlji”.

Dvije godine kasnije Saipel je pred uključenim kamerama razgovarao sa Vladimirom Putinom u Moskvi. On je uspeo da snimi i intervju sa čuvenim američkim uzbunjivačem Edwardom Snowdenom koji je dobio azil u Moskvi. Za taj intervju Saipel je dobio uglednu njemačku televizijsku nagradu. Medijska kuća NDR za koju je njemački novinar posljednji put radio 2019. smatra da se radi o sukobu interesa. Saipel je prema tumačenju menadžmenta medijske kuće morao da te ugovore prijavi televizijskoj produkcionoj firmi za koju radi emisije sa istom tematikom.

“Postoji sumnja da smo mi a time i naši gledaoci smišljeno obmanuti. To ćemo sada provjeriti i razmišljamo o pravnim koracima”, rekao je generalni direktor NDR-a Joahim Knut.

“Postupke u vezi sa naručivanjem i realizacijom dokumentaraca koje je Hubert Saipel snimio za NDR, temeljno ćemo preispitati. Uspjelo nam je da za ovo pridobijemo bivšeg glavnog i odgovornog urednika Spiegela Stefana Klusmana”, dodao je. Ovo je prvi otkriveni slučaj u kojem uticajni zapadni novinar dobija velikodušne i prije svega tajne sume novca od ruske elite okupljene oko predsjednika Putina.

Saipel je 2021. u jednom televizijskom intervjuu negirao postojanje finansijske podrške za njegov rad o Rusii. U međuvremenu je ovaj novinar priznao da je na osnovu dva “sponzorska ugovora” primio novac od Alekseja Mordašova i pojasnio da je taj novac bio namijenjen projektima pisanja dvije knjige. On negira uticaj tog novca na svoj novinarski rad, ukazujući na klauzulu iz ugovora prema kojoj on “nema obaveza” prema sponzoru što se tiče samog projekta, odnosno “sadržaja i kompozicije knjige”.

Za sada je izvjesno da je jedan od najuglednijih njemačkih televizijskih novinara i autora Hubert Seipel prešutkivanjem primanja stotina hiljada eura iz Putinovog okruženja iz temelja uzdrmao svoju novinarsku reputaciju. Prema navodima sedmičnjaka Spiegel i Drugog programa njemačke televizije (ZDF) “sponzorski ugovori” su otkriveni u međunarodnom istraživačkom novinarskom projektu “Cyprus Confidential” o sumnjivim poslovima na Kipru.

federalna.ba/Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti