23.07.2024.
HomeNovostiVlasi pokušava urazumiti srpske nacionalističke vođe: : Mira će biti kada se...

Vlasi pokušava urazumiti srpske nacionalističke vođe: : Mira će biti kada se Srbija konačno uvjeri da nema šta da traži od svojih susjeda

Mira će ovde biti kada se Srbija konačno uvjeri da nema šta da traži od svojih susjeda i da gleda svoja posla, rekao je politički analitičar Azem Vlasi i ocijenio da bi se kriza na relaciji Beograd-Podgorica mogla prenijeti i na druge zemlje u regionu.

Vlasi je ocijenio da je jedini put za trajni mir odustajanje Srbije od svojih velikosrpskih ciljeva.

On je rekao da kosovska i srpska strana ne odlučuju ko će u ime EU i američke administracije posredovati i pomoći u pregovorima. Svaka strana izlaže i brani svoje stavove.

Ni Lajčak u ime EU, ni Grenell u ime Trampa ne nameću svoje stavove već pomažu da strane dođu do prihvatljivog sporazuma. Prema ranijoj odluci Parlamenta Kosovo će u pregovorima predstavljati Vlada, što znači premijer, rekao je Vlasi.

On je ocijenio da je politička situacija na Kosovu nepovoljna, jer je u jeku borbe protiv korona virusa srušena vlada, a razlozi za to nikome razumnom nisu jasni.

Poslije najboljih izbora koje smo do sad imali, održanih u oktobru 2019., formirana je Vlada na osnovu izbornih rezultata. Jedan od koalicionih partnera u Vladi pokrenuo je postupak za njeno rušenje. Narod je izluđen, a na vidiku nema izlaska iz stvorene situacije, rekao je Vlasi.

– Ako se nastavi pogoršanje odnosa na relaciji Crna Gora- Srbija, realno je očekivati pogoršanje i odnosa Srbije sa BiH i Kosovom, pa i Makedonijom, jer velikosrpski nacionalizam nije odustao od ideja za teritorijalnim proširenjem – kaže Vlasi.

On smatra da cijelu Crnu Goru žele da posrbe i utope u Srbiju, da od Kosova hoće da oduzmu bar neki komad na sjeveru, a u Bosni i Hercegovini žele Republiku Srpsku. Prema Crnoj Gori posao odrađuje Srpska pravoslavna crkva, Prema Bosni Milorad Dodik i njegova stranka, prema Kosovu Srpska lista, a u Makedoniji ostaje da se vidi šta će biti sa predstojećim izborima, rekao je.

Prema njegovim riječima, Rusija osloncem na Srbiju teži da dokaže da NATO nema šta da traži na Balkanu i da tu ne može nikoga da zaštiti.

Po ruskoj i srpskoj viziji ovdje može biti mira samo ako se Srbija zadovolji u svojim pretenzijama. A ratovi 90. su počeli zbog takvih pretenzija i upravo je srpska strana počinila tolike zločine. Ne smijemo dopustiti da se to ponovi. Mira će ovdje biti kada se Srbija konačno uvjeri da nema šta da traži od svojih susjeda i da gleda svoja posla”, rekao je Vlasi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti