Protesti u Americi, Trump prijeti slanjem vojske na demonstrante

0

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zaprijetio je da će da pošalje vojsku kako bi ugušio građanske nemire u državi zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja.

Rekao je da će ukoliko gradovi i države ne uspiju da kontroliraju proteste i zaštite svoje građane mobilisati vojsku i brzo riješiti problem za njih, prenosi BBC.- Zakleo sam se da ću braniti Ameriku i to ću i uraditi. Pravda za Flojda će biti dosegnuta, ali ne možemo da dozvolimo nasilnim demonstrantima da ugroze naše miroljubive građane. Ja sam saveznik svih mirnih demonstranata, ali je to narušeno profesionalnim anarhistima, antifa i drugima – rekao je Tramp.Pomenuo je i da se hrabre medicinske sestre, koje se bore protiv koronavirusa, plaše da izađu iz kuće.

– Pravda ne haos je naša misija i uspjećemo, 100 posto. Naša zemlja uvijek pobjeđuje. Zato preduzimam momentalne predsjedničke akcije, mobilišem sve civilne i vojne resurse. Šaljem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i prestavnika zakona da zaustave vandalizam – rekao je Tramp.

Najavio je da će policijski sat biti striktno poštovan.

Protesti zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd) ulaze u sedmi dan.

Dok je Tramp govorio u Bijeloj kući, policija je rastjerala demonstrante iz obližnjeg parka sa suzavcem i gumenim mecima.

Zatim je predsjednik prešao park i pozirao pored oštećene crkve, izazivajući kritike da koristi mirne demostrante kao priliku za fotografiju.