23.06.2024.
HomeNovostiVlada TK tokom mandata neće zapošljavati bliske srodnike, a šta je sa...

Vlada TK tokom mandata neće zapošljavati bliske srodnike, a šta je sa stranačkim kadrovima?

Članovi Vlade TK danas su se obavezali da za vrijeme trajanja svog mandata, radi potpunijeg ostvarenja načela nepristranosti i sprečavanja nepotizma, neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u “pravoj ili pobočnoj liniji”, do drugog stepena srodstva, bračnih, vanbračnih drugova, te tazbinskih srodnika do drugog stepena, u kantonalnim organima uprave i drugim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton.

Ova odluka jedna je od prvih konkretnih aktivnosti koje je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić najavio u svom ekspozeu podnesenom prilikom imenovanja na poziciju premijera Tuzlanskog kantona.

Ovo je simbolički čin, rečeno je na sjednici Vlade,ali prvi ovakav u Bosni i Hercegovini i čin velikog zaokreta u smislu obaveze za članove Vlade.

Također, Vlada je danas od svih rukovodilaca kantonalnih organa uprave i drugih kantonalnih institucija čiji rukovodioci i drugi zaposlenici koriste službena vozila za obavljanje službenih poslova, zatražila da ih koriste na način i u svrhu kako je to propisano Uredbom o uvjetima i načinu korištenja i održavanja službenih putničkih vozila i kontroli utroška goriva u kantonalnim organima.

Vlada donošenjem i ovog zaključka još jednom želi akcentirati svoju opredijeljenost ka transparentnom i odgovornom korištenju sredstava za rad, odnosno sprječavanju bilo kakve zloupotrebe njihovog korištenja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vlade TK.

Vlada je, dakle, odlučila da ne zapošljava srodnike, a nije rečeno da li će tokom mandata zapošljavati članove stranaka  iz kojih dolaze, i njihove srodnike, jer je i to vid nepotizma i radne diskriminacije.

Drugim riječima, kad budu zapošljavali neophodni kadar, da li će prednost imati partijski poslušnici i klimoglavci ili će posao dobijati osobe s najboljim stručnim referencama?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti