Vitaminom B 1 zaštitite se od koronavirusa

0

Kako bi se tijelo na pravi način zaštitilo od koronavirusa, osigurajte mu dovoljnu količinu vitamina B1, savjetuju stručnjaci.

Tiamin, aneurin ili vitamin B1 predstavlja jedan od vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.

Manja otpornost

Poznato je da je deficit vitamina B1 vrlo čest kod pacijenata koji boluju od mnogih plućnih bolesti. Nedavno istraživanje je pokazalo povezanost nedostatka ovog vitamina i obolijevanja od koronavirusa.

Ukoliko se tijelu ne osigura dovoljna količina ovog vitamina, imunitet slabi, a organizam postaje ranjiviji i manje otporan.

Osim vitamina D i C, tiamin igra ključnu ulogu u borbi protiv svih infektivnih bolesti. Ovu tezu su potvrdili mnogi ljekari i provedena istraživanja.

Vitamin B1 smanjuje rizik od srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja, dijabetesa, bori se protiv depresije i lošeg raspoloženja. Povoljno djeluje na funkcioniranje nervnog i imunološkog sistema. Nedostatak vitamina B1 dovodi do slabosti, umora, psihoza i oštećenja nerava.

Veliki deficit vodi ka oštećenju mozga, srčanih mišića i respiratornih organa.

Gdje ga ima

Vitamina B1 se nalazi u kvascu, mekinjama, nerafiniranim žitaricama, mahunarkama, riži, mesu, jajima, orašastim plodovima, mlijeku, kupusu, špinatu, krompiru i raznim drugim vrstama voća i povrća. Često se proizvodi od brašna obogaćuju vitaminom B1.