13.07.2024.
HomeLifestyleVitaminom B 1 zaštitite se od koronavirusa

Vitaminom B 1 zaštitite se od koronavirusa

Kako bi se tijelo na pravi način zaštitilo od koronavirusa, osigurajte mu dovoljnu količinu vitamina B1, savjetuju stručnjaci.

Tiamin, aneurin ili vitamin B1 predstavlja jedan od vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.

Manja otpornost

Poznato je da je deficit vitamina B1 vrlo čest kod pacijenata koji boluju od mnogih plućnih bolesti. Nedavno istraživanje je pokazalo povezanost nedostatka ovog vitamina i obolijevanja od koronavirusa.

Ukoliko se tijelu ne osigura dovoljna količina ovog vitamina, imunitet slabi, a organizam postaje ranjiviji i manje otporan.

Osim vitamina D i C, tiamin igra ključnu ulogu u borbi protiv svih infektivnih bolesti. Ovu tezu su potvrdili mnogi ljekari i provedena istraživanja.

Vitamin B1 smanjuje rizik od srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja, dijabetesa, bori se protiv depresije i lošeg raspoloženja. Povoljno djeluje na funkcioniranje nervnog i imunološkog sistema. Nedostatak vitamina B1 dovodi do slabosti, umora, psihoza i oštećenja nerava.

Veliki deficit vodi ka oštećenju mozga, srčanih mišića i respiratornih organa.

Gdje ga ima

Vitamina B1 se nalazi u kvascu, mekinjama, nerafiniranim žitaricama, mahunarkama, riži, mesu, jajima, orašastim plodovima, mlijeku, kupusu, špinatu, krompiru i raznim drugim vrstama voća i povrća. Često se proizvodi od brašna obogaćuju vitaminom B1.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti