18.05.2024.
HomeSvijetKorona pogubnija za Amerikance nego rat u Vijetnamu

Korona pogubnija za Amerikance nego rat u Vijetnamu

Broj umrlih Amerikanaca u pandemiji koronavirusa danas je premašio 59.220, što je ukupan broj Amerikanaca poginulih tijekom Vijetnamskog rata, dok je broj slučajeva zaraze Covidom-19 u zemlji premašio milion.

Službeno potvrđeni broj zaraženih u SAD udvostručio se u posljednjih 18 dana i sada, prema podacima koje je prikupila agencija Reuters,  predstavlja trećinu svih slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu.

Smatra se da je stvarni broj zaraženih i daleko veći s obzirom na to da zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su kapaciteti testiranja nedostatni zbog manjka kvalificiranih ljudi i opreme.

Skoro 30 posto slučajeva zabilježeno je u državi Njujork, epicentru epidemije u SAD, a slijede države Nju Džersi, Masačusets, Kalifornija i Pensilvanija.

Otkad je 29. februara zabilježen prvi smrtni slučaj, od posljedica zaraze u SAD umrle su 58.233 osobe. U posljednja 24 sata preminule su 2.000 osoba. Prema modelu Univerziteta u Vašingtonu, u SAD bi do 4. avgusta od koronavirusa mogle umrijeti 74.000 ljudi.

U svijetu je zaraženo više od tri miliona ljudi. Najviše je slučajeva zaraze u SAD, a slijede Italija, Španija i Francuska. Najviše zaraženih po glavi stanovnika imaju Španija, Belgija, Švicarska i Italija, a SAD je na petom mjestu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti