Više od polovine Rusa ne želi Putinovu vakcinu protiv koronavirusa

0

Većina Rusa ne želi da bude vakcinisana protiv koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje koje je utvrdilo i da bi svega 42 posto ispitanika pristalo da primi rusku vakcinu “Sputnjik V”, prenosi Mondo.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 11. augusta saopštio da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa u svijetu.

Razvio ju je Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i biće dostupna u januaru 2021., ali će se prvo upotrebiti na nastavnicima i medicinskim radnicima.

Proces razvoja vakcine kritikovale su zapadne zemlje, koje tvrde da brzina kojom je rađeno na njoj pokazuje da nije dokazano bezbjedna.

Na pitanje da li bi primili tu vakcinu, 42 posto ispitanika je reklo da bi, a 52 posto da ne želi da primi vakcinu, pokazalo je ispitivanje WCIOM-a, državne agencije sa ispitivanje.

“Ovo je zanimljiva situacija za razumijevanje našeg društva. Želimo garanciju da se nećemo inficirati… ali većina ne planira da se vakciniše. Zašto? Boje se i ne vjeruju proizvodu”, rekao je Valeri Fedorov, šef WCIOM.

Ruski zvaničnici tvrde da je vakcina pridobila dosta pažnje u inostranstvu.

Na dan kada je registrovana, otkriveno je da je 20 zemalja iz Latinske Amerike, Azije i Bliskog istoka već zatražilo milijarde doza “Sputnjika V”.