14.07.2024.
HomeNovostiDodik ga je otvorio s puno optimizma: Propada Miškovićev Delta planet u...

Dodik ga je otvorio s puno optimizma: Propada Miškovićev Delta planet u Banja Luci

Jedna od najvećih investicija u Republici Srpskoj kako je predstavljena prošle godine na otvaranju, tržni centar „Delta Planet“, u koji je uloženo više od 100 miliona maraka i za koji se očekivalo da će privući hiljade posjetilaca i turista, posljednjih mjeseci je skoro pust, radnici nemaju posla, a zakupci lokala ne znaju kako platiti kiriju i ostale, sve veće troškove.

Iako je vrijeme sniženja i mnoge radnje su snizile cijene svojih proizvoda i usluga, posjetilaca skoro da nema u najvećem tržnom centru u banjalučkoj regiji, piše Capital.

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, a zbog krize uzrokovane pandemijom sve radnje u Banjaluci, uključujući i tržne centre, su bili zatvoreni u mjesecu martu i aprilu, da bi nakon otvaranja imali ograničen rad i pod posebnim uslovima.

Iako se radno vrijeme trgovačkih radnji koliko toliko vratilo u normalu tokom ljetnih mjeseci, promet trgovačkih radnji koje posluju u sklopu „Delta Planeta“ i dalje je prepolovljen.

Poslodavci sa kojima su razgovoarali novinari portala Capital potvrdili su da je znatno manje posjeta njihovim radnjama, te da je većina njih morala da snizi cijene da bi ostvarila određeno poslovanje.

„Osjetno je da je manja posjećenost nego ranije. Promet nam je pao skoro 50 odsto u odnosu na period prije mjeseca marta kada su se stvari odvijale normalno. Mi smo svi spustili cijene ispod ekonomskih i tržišnih vrijednosti da bi ostvarili bilo kakav promet“, rekao je za Capital menadžer „Nicola’s-a“ Vedran Špirić.

Špirić ističe da su proslave, mature, izlasci, putovanja i slični događaji koja su građane podsticali na potrošnju sada ograničeni.

Dodaje da je i zatvaranje granica dovelo do toga da dosta građana koji rade u inostranstvu nije moglo doći u našu zemlju, što je takođe uticalo na smanjen promet trgovačkih radnji.

„Ljudi koji ovdje žive nemaju više kupovnu moć koju su imali prije ove situacije koja nas je zadesila. ‘Delta’ koja je godinu dana poslije otvaranje trebala da bude u svom punom sjaju te da bilježi velike posjete, nažalost je stagnirala“, kazala je Sumonja.

Ističe da nema posjeta ni iz drugih gradova, Prnjavora, Prijedora, okoline, a pogotovo se osjeti nedostatak dijaspore, te da su sa popuštanjem mjera ipak očekivali više dolazaka.

Slična situacija je i u poznatom kozmetičkom marketu „CM“ u kojem su nam rekli da fali posjećenosti te da je osjetna razlika prije mjeseca marta i sada.

Kao i u drugim radnjama, i kod njih je na promet uticao nedostatak dijaspore.

Po priči poslodavaca, uprava „Delta Planeta“ izašla je u susret zakupcima, te ih je oslobodila plaćanja zakupa prostora u mjesecu martu i aprilu kada im je bio zabranjen rad.

Novinari Capitala pitali su i čelne ljude „Delta Planeta“ kakvo je poslovanje tržnog centra, kolika je posjećenost bila u posljednjih par mjeseci, da li su izlazili u susret poslodavcima što se tiče zakupa, te šta očekuju u narednim mjesecima.

Iz banjalučkog tržnog centra uputili su ih na čelne u Beogradu, međutim ni poslije 10 dana, odgovora nije bilo.

Kamen temeljac za izgradnju tržnog centra „Delta Planet“ postavljen je 29. juna 2017. godine, te je procijenjena vrijednosti ovog objekta bila oko 60 miliona evra. Najpoznatiji banjalučki tržni centar otvoren je 21. marta 2019. godine.

Ima 110 različitih lokala u kojima su i neki od svjetski poznatih modnih brendova, bioskopske sale, banka, apoteka, praonica za automobile…

Mnogo špekulacija i nepravilnosti je pratila izgradnja „Delta Planet-a“, koji je u zadnjem trenutku dobio upotrebnu dozvolu

Izvor: Capital.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti