01.03.2024.
HomeNovostiVirus jači od stručnjaka: Korona zarazila tri infektologa na UKC Tuzla

Virus jači od stručnjaka: Korona zarazila tri infektologa na UKC Tuzla

Koronavirus je ušao i među zaposlenike Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, pozitivna su tri infektologa.

To predstavlja udar na ovu kliniku koja je jedan od stubova zdravstvenog sistema u borbi s pandemijom.

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli već nekoliko mjeseci pretvorena je u Covid bolnicu, a od ukupno 15 infektologa kod njih troje je potvrđena infekcija koronavirusom.

Načelnik ove klinike Sead Ahmetagić je kazao prodor virusa među zaposlenike predstavlja veliku udarac za tuzlansku infektologiju, ocijenivši predstojeći period veoma neizvjesnim.

– Od ukupno 15 infektologa, mi imamo tri pozitivna. Naš Univerzitetski klinički centar predstavlja cjelokupan zdravstveni sistem i mi smo u potpunosti spremni za odgovor u narednom periodu, istaknuo je Ahmetagić.

Direktor kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je potvrdio da je trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi infekcija koronavrusom potvrđena kod 18 zaposlenika.

S druge strane, znatniji skok broja novootkrivenih slučajeva danas je zabilježen u Tuzlanskom kantonu, a najviše pozitivnih na koronavirus je iz Tuzle i to 25.

U Covid bolnici trenutno se nalazi 20 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, dok je devet osoba u respiratornom centru, piše Klix.

Ahmetagić je kazao da je u proteklom periodu u lokalnim domovima zdravlja došlo i do povećanja broja pacijenata sa respiratornim infekcijama, naglasivši da je sezona gripe u BiH nastupila u prvoj sedmici oktobra, ali da dokazani slučajevi infekcije još nisu zabilježeni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti