23.07.2024.
HomeNovostiVESNA PEŠIĆ: „Zastupanje ultrakonzervativne ideologije Aleksandar Vučić prepustio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i...

VESNA PEŠIĆ: „Zastupanje ultrakonzervativne ideologije Aleksandar Vučić prepustio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ekstremnim desničarima…“

-Vučić ne može otvoreno da podržava Putina i njegovu gvozdenu zavjesu koju je spustio u odnosu na Zapad, pa je zastupanje ultrakonzervativne ideologije dodijelio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ekstremnim desničarima, ocjenjuje za beogradski Danas sociologinja Vesna Pešić.

Prema njenim riječima, SPC je po svojoj ideologiji najmanje religiozna, a najviše politički faktor koji okuplja organizacije ekstremnog nacionalizma do odbrane onih koji su se dokazali učestvovanjem u ratovima za veliku Srbiju.

– Njima je uzor Putin i ideja srpstva koja je šira od današnje Srbije. Ako pogledate koji se likovi nose na litijama koje crkva organizuje – Draža, Putin, mrtvačke glave… sve su simboli koje otvoreno podržava i reklamira na nekoliko televizija upravo Šešelj. Radikali nikada nisu krili svoje ekspazionalističke ciljeve, sam Šešelj je takve likove za vreme ratova organizovao u svoju vojnu organizaciju koja je išla u ratove, a priznavala je regularnu srpsku vojsku Slobodana Miloševića – ističe Pešić.

Ona podsjeća da je Šešelj poznat po tome što je iz Hrtkovaca protjerivao Hrvate i inicirao razmjenu da oni idu u Hrvatsku na srpska imanja, a da na njihovo mjesto dođu Srbi iz Hrvatske.

– Dakle, ne samo u priči, nego i oružano za srpsko ujedinjenje i čišćenje teritorija ratnim sredstvima zarad stvaranja velike Srbije, vođa je bio Šešelj. Crkva, i to konkretno Irinej Bački najviše, a inače je učitelj Porfirija, glavni su pozadinski ideolozi velikosrpske ideje i obožavanja Rusije i Putina. Prirodno je da takva banda dodeli orden za velikosrpsko ratovanje Šešelju – smatra Pešić.

Ona dodaje da sam Šešelj nije bio religiozan niti je bio blizak crkvi, ali je SPC i tada bila najkonzervativniji “ideološki ratnik za veliku Srbiju”.

– Da podsetim kako je i SPC obeležavala granice velike Srbije: tamo gde su srpske kosti, to su granice. I to se dešavalo pod vođstvom patrijarhala Pavla. Zato nije iznenađenje da je sada SPC najveći protivnik zapada, ideja prosvetiteljstva, liberalnih i demokratskih vrednosti, ljudskih prava, a tu spadaju i prava LGBT+ populacije. Otuda obožavanje Putina čija je jedina ideoligija tzv. „porodičnih vrednosti“, a čiji je SPC upravo nosilac u Srbiji – zaključuje Pešić.

Podsjetimo, eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, a odlikovanje mu je u ime vladike Longina uručio vladika bački Irinej.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti