21.07.2024.
HomeSvijetUkrajinci oslobodili više od 6000 kvadratnih kilometara: Rusi bježe, ostavljaju mnogo opreme...

Ukrajinci oslobodili više od 6000 kvadratnih kilometara: Rusi bježe, ostavljaju mnogo opreme za sobom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su ukrajinske snage sada vratile više od 6000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom, na istoku i jugu.

U svom kasnom videoobraćanju u ponedjeljak predsjednik Zelenskij je rekao: “Od početka rujna do danas naši ratnici su već oslobodili više od 6000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine – na istoku i jugu. Kretanje naših trupa se nastavlja.”

Zelenskij je zahvalio nekoliko ukrajinskih brigada koje su sudjelovale u protuofenzivi opisujući njihove borce kao “prave heroje”. Nije detaljnije govorio o tome koji su još gradovi i sela oslobođeni.

Čini se da je ukrajinsko napredovanje u protuofenzivi bilo brzo. Prošlog četvrtka Zelenskij je rekao da su ukrajinske snage ponovno zauzele 1000 četvornih kilometara, ali do nedjelje se ta navedena brojka utrostručila na 3000 četvornih kilometara. Jučer je rekao da je oslobođeno 6000 kvadratnih kilometara.

Kritike u Rusiji

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Luhansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji.

Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

“Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije!” stoji u izjavi.

ISW: Ovo je potpuni poraz Rusa, ostavljaju mnogo opreme za sobom.

Govoreći za BBC u ponedjeljak navečer, Mason Clark iz američkog think tanka Instituta za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ovo “potpuni poraz ruskih trupa, koje su bile prisiljene ostaviti mnogo opreme za sobom”.

BBC-jev dopisnik James Waterhouse rekao je pak da je ovo bilo najznačajnije rusko vojno povlačenje od njihove neuspjeha u blizini glavnog grada Kijeva krajem ožujka.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija u velikoj mjeri prepustila svoje dobitke u blizini Harkiva i da su mnogi ruski vojnici koji se povlače izašli iz Ukrajine, prelazeći preko granice natrag u Rusiju, rekao je visoki američki vojni dužnosnik, prenosi Reuters.

Blinken: Još je prerano za predvidjeti ishod

Govoreći u ponedjeljak, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su ukrajinske snage postigle “značajan napredak” u svojoj protuofenzivi, ali je dodao da je prerano prognozirati ishod.

“Rusi drže vrlo značajne snage u Ukrajini, kao i opremu, oružje i streljivo. Oni nastavljaju koristiti to neselektivno ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga već i protiv civila i civilne infrastrukture, kao što smo vidjeli”, rekao je Blinken, prenosi Index.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti