Veliki požar kod Šibenika: Gore i kuće, ljude spašavaju brodovima

0

U toku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama, javlja Šibenik.in. Uključili su se stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće. U Dalmaciji su trenutno aktivna tri velika požara, najteže je, prema informacijama sa terena u Zatonu kraj Šibenika.

Požar kod Zatona zahvatio je dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i spriječavaju njegovo širenje, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske županije te dva kanadera. Puše jaka tramuntana i vatrogascima otežava gašenje javlja Index.hr.

Stanje prilično dramatično

Stanje na terenu je prilično dramatično.

– Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo – kratko je za Hinu rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.

Požar koji je jutros oko 11 sati buknuo kod Mrdakovice i proširio se do Zatona nošen olujnim vjetrom već je oštetio više kuća, potvrdio je za Šibenski portal Darko Dukić županijski vatrogasni zapovjednik.

– Situacija je na području Zatona jako teška. Imamo dosta oštećenih stambenih objekata. Vatra je doslovce između kuća, imamo i dosta, dosta jaki, orkanski vjetar. Bilo šta u ovom je trenutku dosta teško reći predvidjeti. Sad su nam se opet uključila dva kanadera – s terena je prokomentirao Dukić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika Danijel Mileta Šibenskom je portalu rekao kako službena evakuacija stanovništva još nije počela, ali da se stanje prati.

– U kontaktu sam s našim vatrogasnim zapovjednicima i ostalim hitnim službama i spremni smo za sve scenarije. Službena evakuacija još nije počela, ali oprezno pratimo stanje tako da nema bojazni za ljude. Vjerujem u naše vatrogasce jer imaju ogromno iskustvo u katastrofama kao što i ova sada. U svakom slučaju, svi smo tu i pomoći ćemo u svemu što bude trebalo – kazao je Mileta.

Na terenu preko 100 vatrogasaca

Vatrogasne sirene ne prestaju svirati, a na terenu se trenutno nalazi preko 100 vatrogasaca s 42 vozila, saznajemo u Županijskom centru 112.

– Gori sve, više informacija u ovom trenutku vam ne možemo dati – kratko su kazali sibenik.in-u.

Kako je javio reporter tog portala s terena, u Zatonu je haos i ljudi su u panici i plaču. Nekoliko kuća je, kako kažu, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći te policija. Najkritičnije je prema Raslini, u gašenju sudjeluju i kanaderi, a gašenje otežava jak vjetar.

Stvaraju se velike kolone iz Zatona, a cesta prema mjestu je zatvorena.