Nikšić, Forto i Konaković traže zabranu četničkog okupljanja u Bijeljini

0
БИЈЕЉИНА, 8. АВГУСТА /СРНА/ - У Бијељини је данас откривена и освештана спомен-биста генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу на тргу који носи његово име и одата почаст овом начелнику Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом свјетском рату.

Predsjednici stranaka Trojke, Edin Forto, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković su Policijskoj upravi Bijeljina uputili Zahtjev za zabranu okupljanja četnika u Bijeljini koje je najavljeno za 17. juli.

Tim povodom, u zajedničkom saopštenju, navode da “okupljanje povodom slavljenja lika i djela Draže Mihailovića predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

– Treba li podsjećati, Draža Mihailović je bio vođa fašističkog četničkog pokreta kojem je jedan od ciljeva bio istrebljenje Bošnjaka iz Sandžaka te Bošnjaka i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Između ostalog, zbog toga je i osuđen i streljan 1946. U njegovo ime se također ubijalo i u posljednjem ratu.

Podsjetili su i da je 22. juna 2022. godine, istina nepravomoćno, Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline. Sladojević, Aleksić i Lečić su na skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta 10. marta 2019. godine veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića te pjevali pjesme koje u svojim tekstovima pozivaju na prijetnju i nasilje.

image

Zahtjev za zabranu okupljanja//

Oslobođenje