Velika sječa kadrova: Vlada u Tuzli priprema smjene 121 direktora škola?

0

U gotovo devedeset dana od imenovanja Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene tek četiri zakona, a na čak dvanaest sjednica razmatrala je prijedloge razrješenja naslijeđenih i imenovanja novih kadrova. Tako su tek kozmetički izmijenjeni zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju, Zakon o javnom redu i Zakon o naučnoistraživačkom radu, s tim da su prva tri izmijenjena samo zbog novonastalih uslova koje je odredila pandemija, a koji su morali biti dodatno regulisani zakonskim odredbama.

SKRAĆENI POSTUPAK

Zabrinjavaju izmjene dva zakona koja regulišu osnovno i srednje obrazovanje, jer se mijenjaju članovi koji se odnose na imenovanja školskih odbora, čija je zadaća, između ostalog, i smjena i imenovanje direktora. Ministar obrazovanja TK-a Elvis Baraković je kazao kako smjene direktora i školskih odbora nisu namjera predlagača.

SDA je iz vlastitih praksi prepoznala kad se priprema smjena direktorskih kadrova u školama

– Ovdje se radi o usklađivanju ovih zakona sa drugim zakonom. Izmjene ne predviđaju promjene strukture školskih odbora, niti smjene školskih odbora i direktora, poručio je ministar Baraković.
Ono što baca sumnju na namjere nove vlasti jeste praksa smjenjivanja naslijeđenih kadrova koju je ustalio upravo SDP, a potom objeručke prihvatila SDA i sve kasnije vlade. Jednu ovakvu smjenu je izvršila i SDA u Vladi sa Begom Gutićem na čelu​, a koja je naslijedila ekspertnu vladu 2014. godine. SDA je tada smjenama direktora u osnovnim i srednjim školama dodala i smjene dekana i prodekana. Danas SDA upozorava na pogubnost ovakve prakse. Ove izmjene će se naći na narednoj sjednici Skupštine TK-a i postoji mogućnost da će biti razmatrane po skraćenom postupku.

Ministar obrazovanja Elvis Baraković iz SDP-a BiH poručuje da smjene direktora neće biti

– Iskustvo mi govori da se iza zakona koji se predlažu u skraćenom postupku uvijek krije nešto ciljano i interesno. Na sjednici će se amandmanima predložiti pomenute smjene, a stupanjem na snagu zakona dat će se rok za imenovanje v. d. članova školskih odbora i direktora. Nakon toga, jednom odlukom će biti smijenjen 121 direktor osnovnih i srednjih škola, nakon čega će biti ponovo imenovano oko 20 direktora koji su bliski vladajućoj većini, kazao je Midhat Čaušević, poslanik SDA u Skupštini TK-a.
Ono što je posebno bilo u fokusu vlasti jesu smjene velikog broja kadrova u upravnim i nadzornim odborima, koje je nova vlada SDP – PDA naslijedila od SDA i njenih koalicionih partnera.

KADROVIRANJA

Već na prvoj sjednici Vlada TK-a je poništila javni oglas za izbor predsjednika Nadzornog odbora Šuma Tuzlanskog kantona, jer ga je raspisala prethodna vlast. Na četvrtoj vanrednoj sjednici razriješila je upravne odbore zlatnih koka – UKC-a i Službe za zapošljavanje TK-a, a zatražena je i smjena članova privremenog Nadzornog odbora preduzeća Šume TK-a. Sve ovo je učinjeno u prve dvije sedmice nove vlasti. Već na sljedećoj sjednici privremeno su imenovani upravni odbori UKC-a i Službe za zapošljavanje, a razriješen je stari i imenovan novi Upravni odbor Univerziteta u Tuzli, piše Miren aljić za Oslobođenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here