20.06.2024.
HomeNovostiJe li ljekarska greška u UKC-u Tuzla uzrok smrti Amire Selimović?

Je li ljekarska greška u UKC-u Tuzla uzrok smrti Amire Selimović?

Medicinske i ljekarske greške u bolnicama u Bosni i Hercegovini postoje, no problem je što još pravu statistiku svega što se podrazumijeva pod ljekarskom greškom ne zna i nema niko. Ljekarska greška je stara koliko i medicina i podrazumijeva svaku sumnju u ispravnost liječenja, uključujući i nesavjestan odnos prema pacijentu. Nerijetko takvi slučajevi završe i sa smrtnim ishodom. U jednu takvu ljekarsku grešku sumnja i Eldar Selimović iz Tuzle, čija je majka dva sata nakon pružene zdravstvene pomoći u Univerzitetskom kliničkom centru, nažalost, preminula. Pokrenuta je i interna istraga u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a u kompletan slučaj je uključeno i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, piše federalna.ba

Uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja u noći sa 16. na 17. mart Amira Selimović je upućena na Kliniku za interne bolesti UKC Tuzla, gdje su prvobitno urađene određene procedure. Nakon cijele noći provedene u hodniku Klinike, kako tvrdi Eldar Selimović, njegova majka je upućena u drugu kliniku. No, put do druge klinike za njegovu majku je bio koban.

„EKG nije bio uredan. Nisu ispoštovane dijagnostičke procedure, kao naprimjer nije urađen troponin niti D-dimmer, saturacija je bila 80,9 i dva sata nakon pružene pomoći majka je preminula“.

Eldar Selimović je završio Medicinsku školu i apsolvent je Stomatologije. Sve vrijeme tokom boravka u Klinici, kako tvrdi, dežurnoj doktorici pokušavao je skrenuti pažnju na određene činjenice, kako ne bi došlo do propusta.

„Mlada doktorica je tvrdila da je sve uredu. Nije uradila nalaze, nije očitala EKG, nije pozvala starijeg doktora. Čitavu noć smo bili na Klinici za interne bolesti, ja sam bio s majkom. Nije pozvala Službu hitne pomoći da odveze majku do Klinike za plućne bolesti jer je bila teška pokretna. Rekla je da odspava“.

U vezi sa ovim slučajem, Eldar Selimović je UKC Tuzla uputio Zahtjev za izjašnjenje o proceduri nepružanja zdravstvene pomoći. Do danas nije dobio nikakav odgovor. No, na naš zahtjev su odgovorili pismenim putem: „Shodno vašem zahtjevu za izjašnjenjem povodom pisma Eldara Selimovića, sina preminule pacijentice Amire Selimović, obavještavamo Vas da se unutar UKC Tuzla provodi interni postupak“.

Budući da je smrt Amire Selimović izazvala i veliku pažnju ovdašnje javnosti, na osnovu krivične prijave Selimovića, u postupak se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. U toku je istraga.

Glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović izjavio je kako se krivična prijava odnosi na dva ljekara UKC-a u Tuzli i navode za nesavjesno liječenje: „Mi smo na osnovu te krivične prijave koja je došla u prethodnih nekoliko dana tek formirali predmet. Bit će provjereni svi navodi prijave“.

Ljekarska greška u praksi nastaje kao posljedica nesavjesnih postupaka ljekara, uz nepoznavanje određenih znanja i vještina u fazi liječenja. No, o ovome se malo ili gotovo nikako javno govori.

„Nisu sve ljekarske greške posljedica nesavjesnog liječenja, ali svako nesavjesno liječenje izaziva ljekarsku odgovornost“, kaže prim. dr. Harun Drljević, osnivač i bivši predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Prema mišljenju doktora Drljevića, naše prvosuđe je prilično neupućeno i nespremno kada je u pitanju medicinsko pravo i ljekarska greška. Pismo Eldara Selimovića nakon smrti njegove majke otvorilo je mnogobrojna pitanja. Javnost posebno zanima kako će ovaj slučaj na kraju biti okvalifikovan.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti