18.07.2024.
HomeNovostiVelika potražnja za ugljem u Tuzlanskom kantonu, ali i nezadovoljstvo zbog kašnjenja...

Velika potražnja za ugljem u Tuzlanskom kantonu, ali i nezadovoljstvo zbog kašnjenja isporuka

Prevoznici s područja Tuzlanskog kantona po nekoliko dana čekaju utovar uglja u rudnicima Kreka, što za posljedicu ima kašnjenje isporuke korisnicima, ali i neizvjesnost hoće li ga uopšte dobiti.

Posebno su zabrinuti penzioneri koji su i prošle godine imali problema pa čak i plaćali duplo svoj ogrev. Oni koji su naručili ugalj i čekaju nalaze se u nezavidnoj situaciji.

“Prošle godine sam preko penzionera uzeo ugalj i godinu i šest mjeseci sam čekao, dovukli su mi na dva puta. Morao sam taj isti ćumur uzimati na vreće. Uzeo sam više od 100 vreća, tako da me ćumur koštao duplo. Plati taksi, pa plati vreću 6 KM koja ne može biti ni dan. I evo opet isto i ove godine – nema uglja. Zabrinut sam i ne znam šta ću”, rekao je Mustafa Memišević.

Prevoznici su, također, zabrinuti jer danima čekaju da natovare kamion od 10 tona.

“Problem je veći nego prošle godine. Iz Mramora nema uglja već nekoliko mjeseci. Neko iz direkcije to koči. Jedina opcija su ostale ove Šikulje, ali i to je problem. Dosta kamiona je sada ovdje, više od 100. Čeka se po šest dana da se utovari jedan kamion. Još je veći problem nego prošle godine. Svi ljudi koji čekaju ugalj ne mogu ga dobiti”, priča Nermin Kasumović, jedan od prevoznika.

On smatra da uglja ima, ali se prave opstrukcije od strane uprave Rudnika Kreka. Prevoznici ističu da ne znaju kako će se riješiti taj problem i smatraju da je u sve upletena politika.

“Šest, sedam, pa i osam dana čekamo na jedan kamion. I to Kreka vrši utovar samo na jednom rudniku. Međutim, u rudniku Mramor imamo uplaćen ugalj, ali već tri mjeseca nam ne dozvoljavaju utovar. Rukovodstvo Kreke drobi ugalj i daje Termoelektrani po cijeni od 50 KM, a mnogo je veća cijena naše uplate uglja od 130 KM po toni. Ne znamo šta da radimo”, rekao je jedan od prevoznika koji su čekali.

Ranije su iz “Elektroprivrede BiH” saopštili ko je prioritet za ugalj, a da isporučene količine ovise o proizvodnji u rudnicima.

“U ovisnosti od planirane proizvodnje uglja u rudnicima planira se njegov plasman za prodaju TE Tuzla i TE Kakanj, ostale kupce (industrija i široka potrošnja) i vlastitu potrošnju. Planom poslovanja za 2022. godinu rudnika u sastavu Koncerna EP BiH planiran je plasman uglja u količini 4.752.275 tona uglja, od čega 3.906.000 tona ili 80,7 posto ukupne proizvodnje za isporuku TE Tuzla i TE Kakanj, 832.544 tona za ostale kupce (industrija i široka potrošnja) ili 18,9 posto, dok 13.730 tona uglja ili 0,4 posto koriste za vlastitu potrošnju”, saopšteno je iz ove kompanije.

Osim toga, iz ove kompanije je pojašnjeno da su rudnici uglja ugovarali isporuku prvenstveno za industrijske potrošače na području FBiH, te s kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području FBiH.

Inače, planirana je proizvodnja od 2,6 miliona tona uglja, do polovine prošlog mjeseca podaci pokazuju da je ostvarena manja ukupna proizvodnja za 17 posto, što je rezultiralo i smanjenim plasmanom koji je ostvaren u količini od dva miliona tona ili 80,22 posto, od čega je za potrebe termoelektrana u Tuzli i Kaknju isporučeno 1,8 miliona tona, oko 189.000 tona za ostale kupce i za vlastitu potrošnju 4.890 tona uglja.

Piše: Nataša Tadić / Nezavisne novine

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti