14.07.2024.
HomeNovostiFilandra: Negiranje Bošnjaka i Bosne jedina veza Beograda i Zagreba

Filandra: Negiranje Bošnjaka i Bosne jedina veza Beograda i Zagreba

Balkanski desničari, antidemokratski i antiliberalni političari, koriste priliku da korištenjem termina „musliman“ za Bošnjake nađu saveznike za svoje politike u evropskim desničarskim politikama, a sama ta terminologija Bošnjacima neće nauditi i ne treba nasjedati na takve provokacije niti odgovarati na slične načine, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Šaćir Filandra. On je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans, između ostalog rekao:

– Negiranje svih značajki bošnjačkoga i bosanskoga političkog identiteta je možda jedina stvar u kojoj se dijelovi aktualnih zagrebačke i beogradskih politika slažu, budući da je Dodik samo glasnogovornik u ovom slučaju beogradskih velikodržavnih snaga. Ovakve politike su politički, vojno i povijesno, poražene i prevaziđene.

No, ne treba imati iluzija o tome da će uvijek u tim političkim centrima postojati snage koje se neće miriti sa subjektivitetom ni Bosne niti Bošnjaka i to treba imati na umu. Te snage su predestinirane mitskim slikama svijeta koje su na Balkanu žilave i neuništive. Za njih je mit stvarnost, a stvarnost je istovremeno mit. Iskorak iz te svijesti je težak i predstavljat će dugoročan proces.

U vremenima političkih kriza takve snage izlaze na površinu. U ovom slučaju nominološko osporavanje Bošnjaka prije služi za unutarpolitičke odnose susjednih država, sračunato je na populističko raspoloženje masa i njime se nastoje zadobiti politički poeni na domaćoj sceni, budući da je populistički, površni i primitivni nacionalizam dokazana izborna platforma.

Sama ta neadekvatna terminologija Bošnjacima neće nauditi i ne treba nasjedati na takve provokacije niti odgovarati na slične načine, rekao je profesor Filandra u intervjuu za AJB.

Cijeli intervju možete pročitati na slijedećem linku: https://balkans.aljazeera.net/teme/2022/8/21/negiranje-bosnjastva-i-bosanstva-jedina-veza-politika-beograda-i-zagreba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti