21.06.2024.
HomeNovostiVasković naglašava ono što svi znaju: Dodik je velemajstor haosa, Republika Srpska...

Vasković naglašava ono što svi znaju: Dodik je velemajstor haosa, Republika Srpska je bankrotirala

Opozicija koju čine SDS, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodni front Jelene Trivić i dio PDP-a, koji predvodi Igor Crnadak, trebalo bi već da ozbiljno razmatraju situaciju i svoje postupke nakon što panj, koji je još preostao od Dodika, bude iščupan, piše novinar Slobodan Vasković.

-Opozicija bi već morala imati rješenje koga će kandidovati na vanrednim izborima za predsjednika RS nakon što Dodik napusti tu poziciju koju je, proteklih godinu i po, uzurpirao, jer je pokrao brutalno izbore, nakon što je shvatio da je poražen, i zgazio narodnu volju.

Opozicija bi morala imati rješenje i kako sastaviti novu Vladu RS, jer će nakon Dodikov političkog pada doći do raspada “koalicije kontinuiteta uništavanja sopstvenog naroda” i, što je mnogo važnije, do pucanja SNSD-a po svim šavovima.

Opozicija u najskorije vrijeme mora imati i programe za obnovu Republike Srpske u svim segmentima društva, kao i za izlazak entiteta iz duboke izolacije u kojoj se trenutno nalazi.

Sve su to vrlo kompleksne i složene radnje, a, budući da je RS već bankrotirala, iako to niko ne želi da kaže, najvažniji zadatak je naći novac i pokrenuti privredu koja je zamrla.

Činjenica je da niko ne zna koliki je stvari dug RS: On je, izvan svake razumne sumnje, neuporedivo veći od onog koji Dodikov Režim navodi.

Opozicija mora spremno dočekati i promjene koje će nastupiti u državnim institucijama nakon pada Dodika. I koje će promijeniti sastav Savjeta ministara, a potom, i čelnike brojnih drugih državnih institucija.

Da budem precizan – Dodik će biti presuđen u procesu pred Sudom BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ne vjerujem da postoje, osim teoretskih, bilo kakve šanse da bude oslobođen. Uz to, biće mu otvoren još jedan proces zbog prijetnji tužiocu iz navedneog predmeta, a već ima nekoliko procesa protiv njega za privredni kriminal.

Da se čudo desi, pa bude oslobođen, Dodik će se, izvjesno, sudariti sa velikim socijalnim nemirima koji su neizbježni, jer je RS bankrotirala. Ni socijalne nemire on ne može politički da preživi, jer nema čime.

Dodik, velemajstor haosa, doveo je sebe u haos koji ničim ne može riješiti. Nikada ne potcjenjujem Dodika, ali mu ovaj put ne dajem nikakve šanse da će politički preživjeti naredne mjesece.

Opozicija bi morala da prepozna tu situaciju kao realnost koja je korak ispred i samo je pitanje dana kada ćemo svi u nju zakoračiti, što je najjači argument da se počnu pripremati za vrijeme “Nakon Dodika”.

Nikakve preostale, istina vrlo male, nesuglasice između SDS-a, Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodnog Fronta Jelene Trivić i Crnatkovog dijela PDP-a, ne smiju biti prepreka brzim i efikasnim dogovorima šta Nakon Dodika; Takvi dogovori kao bonus iznjedrili bi značajno veći potencijal i za lokalne izbore koji su u oktobru. Što je, takođe, značajno, jer Opozicija ima ogromnu šansu da pobijedi u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

Dodikov pokušaj da predajom stranke sinu Igoru Dodiku za sebe obezbijedi, nakon političkog pada, ulogu sive eminencije SNSD-a, eksperiment je koji je osuđen na propast. Iako Igor Dodik već vodi SNSD i odlučuje o svemu što se tiče stranke, ne postiji način da SNSD opstane u jednom dijelu nakon Dodikovog konačnog pada.

Igor Dodik je vrlo vrlo neuspješna kopija Milorada Dodika iz najlošijih dana, tako da on nema ni snage, ali ni znanja da sačuva stranku na okupu. Uz to, neomiljen je i nije prihvaćen unutar SNSD-a.

Osim toga, Dodik već predugo vlada strankom po principu – Ja sam vas stvorio, ja ću vas i uništiti; Sada je akcenat na uništiti i Dodik tu više ništa ne može promijeniti.

SNSD je već razoren iznutra, ali Dodik nekako uspijeva da održi fasadu od pada. I to za kratko, jer će i fasada početi da se ruši pošto nema već sada na čemu da se drži.

Kombi partije koje prate Dodika i koje on, što je zaista neviđen paradoks, slabi i u ovom trenutku, platiće punu cijenu “politike” kojom su svoju sudbinu svezali za Dodikovu.

Njegovim odlaskom sa političke scene, one će nestati, zaključio je Vasković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti