14.06.2024.
HomeSvijetNjemačka baca sve više vakcina

Njemačka baca sve više vakcina

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnjijim zemljama. Evropska unija tu jako kaska za drugima.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcina, od kojih je više od polovine “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu.

“Porast količine bačenog cjepiva tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na vakcinaciju”, saopštilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva.

I u Baden-Virtembergu je rok trajanja 4.000 doza vakcina AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, javlja tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli vikend je istekao rok trajanja 350 doza vakcina AstraZenece. I one su “propisno odstranjene”. To je, kažu iz ministarsva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Slične su akcije posljednjih sedmica provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod vakcina koje su sada bačene radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za vakcinaciju. Nejasno je koliko je doza vakcina bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer liječnici to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine vakcine koje im ne trebaju, a još mu nije prošao rok upotrebe, vraćaju saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Budući da je trenutno potražnja za vakcinama znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će “tokom avgusta” prestati isporučivati pokrajinama onu količinu vakcina na koju imaju pravo s obzirom na broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju one naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo namireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza vakcina AstraZenece inicijativi Kovaks koja distribuiše vakcine siromašnijim zemljama. Savezno  ministarstvo je takođe najavilo da će tokom avgusta odustati od daljnjih narudžbi vakcina Johnson & Johnson u korist drugih evropskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila da preda 30 miliona doza vakcina AstraZeneca i Johnson & Johnson trećim zemljama. 80 odsto toga je namijenjeno Kovaksu, dok će se 20 odsto dati direktno pojedinim zemljama, prenosi “N1“.

Na međunarodnom planu, Evropa trenutno donira relativno malo doza vakcina siromašnijim zemljama. Prema internom izvještaju EU od 2. avgusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza vakcina u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko sedmica slijedi još 20 miliona doza vakcina. Kina je već donirala 24,2 miliona doza vakcina u 71 zemlju.

Evropa je samo 36 zemalja dala 7,9 miliona doza vakcina, od čega 3,3 miliona doza putem Kovaksa. Krajem prošle sedmice je komesar EU za spoljnu politiku Džozep Borelj kritikovao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku rizikuje da izgubi uticaj u tamošnjim zemljama u odnosu na Kinu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti