24.06.2024.
HomeNovostiUslov za Vučića: Potpis ili ništa od dvije milijarde eura

Uslov za Vučića: Potpis ili ništa od dvije milijarde eura

Nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten je zatražio pismeni odgovor od Europske komisije da objasni svoju politiku prema Republici Srbiji kao i zašto je Europska unija nedavno propisala grant vrijedan 600 miliona eura toj državi kao i finansijski paket pomoći vrijedan 2,2 milijarde eura, znajući da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koristi Uniju kao “lični bankomat”.

“Dana 28. februara, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje [Oliver Varhelyi] predstavio je Republici Srbiji paket finansijske podrške vrijedan 2,2 milijarde eura, od čega 600 miliona eura je u grantovima. Ovo je najveći grant EU u historiji Srbije. U svom obraćenju, povjerenik je na pres konferenciji nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, ‘prijateljem’, a sam dan [potpisivanja finansijskog paketa] ‘izvanrednim’ i ‘veoma simboličnim’”, navodi se u pismu.

Europarlamentarac navodi kako je iste noći predsjednik Srbije izjavio na nacionalnoj televiziji da ne želi da potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je, kako se navodi, dogovoren tek prethodnog dana, uz posredovanje EU, a koji je premijer Kosova Aljbin Kurti bio spreman da potpiše.

Potom je naveo tri pitanja Europskoj komisiji:

“1. U svjetlu predsjednikovog (Vučić) odbijanja da potpiše europski prijedlog sporazuma, da li komisija dijeli mišljenje da vrijeme posjete komesara Srbiji, njegove pohvalne primjedbe i isporuka najvećeg granta Srbije do sada predstavljaju rizike koji signaliziraju da EU podržava opstrukcionizam Srbije?

2. Koje korake će komisija preduzeti da podstakne Srbiju da potpiše europski prijedlog sporazuma [između Srbije i Kosova]?

3. Da li će komisija odlučiti da suspenduje isplate Srbiji u skladu sa Ekonomskim i investicijskim planom dok njen predsjednik [Aleksandar Vučić] ne potpiše i pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji EU prijedloga?”.

Thijs Reuten je na svom Twitter profilu poručio da EU mora prestati sa samoporažavajućim finansiranjem Vučićevog ‘opstrukcionizma’.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti