24.06.2024.
HomeSvijetDa li Prigožin veliča sebe, ili usjenjuje Putina: "Ako se povučemo iz...

Da li Prigožin veliča sebe, ili usjenjuje Putina: “Ako se povučemo iz Bahmjuta, sve će propasti. Cijeli ruski front će se slomiti!”

Krvava bitka za Bahmut vodi se više od sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi. Već danima šef Wagnera Jevgenij Prigožin najavljuje kako su kliješta sve čvršća, no Ukrajinci i dalje drže grad koji se pretvorio u klaonicu za obje strane. Prigožin je jučer objavio jezivi video s navodnim truplima poginulih ukrajinskih boraca koje Wagnerovci u lijesu vraćaju kući, a sinoć i drugi u kojem govori koliko je Wagner neprocjenjiv za Rusiju te da bi povlačenje iz Bahmuta dovelo do sloma cijele ruske fronte.

Dan ranije je pozvao Ukrajince na povlačenje, a sad se žali na nestašicu oružja te prijeti Moskvi da će se – ako Wagner bude prisiljen na povlačenje – slomiti cijeli ruski front, pasti svi bokovi odbrane, regija Luhansk kao i Krim…

Raspast će se do ruskih granica, a možda i dalje, govori Prižogin te tvrdi da bi sporovi oko plata mogli dovesti do situacije u kojoj bi se njegovi ljudi povukli i vlast bi bila “prisiljena objasniti ruskom narodu zašto smo u takvim problemima u ratu”.

Ruski vojni bloger i bivši obavještajac Igor Girkin, također poznat i kao Igor Strelkov, umanjio je značaj ruskih izvještaja o tome da su njihove trupe opkolile Bahmut i izrazio sumnju da Moskva može zadržati grad. Girkin je bivši ruski obavještajni oficir koji je odigrao važnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima 2014. i kasnijem sukobu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Na svom Telegram kanalu napisao je da ne “dijeli tako optimistične prognoze” koje su izrazili drugi vojni blogeri o tome da ruske snage zauzimaju i drže Bahmut. Nakon višemjesečnog napada, napisao je, Wagnerove trupe će morati uzeti stanku kako bi došle do daha, a to vrijeme će Ukrajini omogućiti da se osvježi, pregrupira i krene u veliku protivofenzivu čim prođe rasputica i vremenski uvjeti to omoguće. Rekao je da je to bio plan vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine koji će nakon završetka otapanja povući svoj potez. “Moramo se pripremiti da odbijemo njihov napad”, kaže Girkin.

Ukrajinska strategija u Bahmutu bila je usredotočena na apsorpciju ruskih napada s namjerom iscrpljivanja ofanzivnog potencijala Rusije prije nego što preuzmu inicijativu u nadolazećim sedmicama. Do povlačenja vojske će doći kada komandni vrh ocijeni da je „prijetnja vojsci veća od potrebe za držanjem teritorija“ – no je li taj trenutak došao, još nije jasno.

imageFoto: Anatolii Stepanov/Afp

imageFoto: Anatolii Stepanov/Afp

Institut za proučavanje rata (ISW) u novom izvještaju navodi kako su ruske snage osigurale dovoljnu položajnu prednost za izvođenje zaokreta prema određenim dijelovima Bahmuta, ali još nisu prisilile ukrajinske snage na povlačenje i vjerovatno neće uskoro moći opkoliti grad. „Rusko napredovanje u Bahmutu bilo je sporo i postupno i ne sugerira da će ruske snage uskoro moći opkoliti grad, a još manje da će moći zauzeti grad frontalnim napadima. Rusi su se, zapravo, uspjeli probiti dovoljno blizu kritičnih kopnenih komunikacijskih linija sa sjeveroistoka da zaprijete ukrajinskim rutama povlačenja u klasičnom zaokretu. Svrha zaokreta je prisiliti neprijatelja da napusti pripremljene obrambene položaje i razlikuje se od cilja okruženja, koji podrazumijeva hvatanje u zamku i uništenje neprijateljske snage – navode stručnjaci Instituta.

“Ruske snage trpe velike gubitke u tim napredovanjima, a procjene ukrajinskih zapovjednika o vjerojatnosti da mogu natjerati ruske napade da kulminiraju u blizini ili iza njihovih trenutačnih položaja u odnosu na rizik od gubitka pristupa ključnim rutama povlačenja vjerojatno će voditi ukrajinsku odluku ostati ili se povući”, ocjenjuje ISW.

Britanska obavještajna služba ponovila je tvrdnje o nestašici municije u nedjelju ujutro, rekavši u svom ažuriranju da je nedavno došlo do povećanja bliskih borbi jer Rusima ponestaje granata.

Unatoč velikim žrtvama i s ukrajinske strane i Forbesov analitičar David Axe ocjenjuje kako su u vojnom smislu Ukrajinci dobro iskoristili čudnu opsjednutost Kremlja gradom Bahmutom da značajno iscrpe njihove snage.

„U boksačkom meču, borac bi se mogao povući na užad u nadi da će namamiti svog protivnika da zadaje neučinkovite udarce i da se iscrpi. To se zove ‘rope-a-dope‘ i upravo je to ono što su Ukrajinci činili u Bahmutu, smatra i objašnjava kako je takva taktika već viđena. Prošlog ljeta ukrajinske trupe izvele su borbeno povlačenje u gradovima blizancima Severodonjecku i Lisičansku, 40 kilometara sjeveroistočno od Bakhmuta. Bitka za Severodonjeck i Lisičansk toliko je iscrpila ruske formacije u istočnoj Ukrajini da su, kada su ukrajinske brigade pokrenule snažnu protuofenzivu krajem kolovoza, Rusi bili preslabi da ih zadrže. Povukli su se iz sjeveroistočne Ukrajine oko slobodnog grada Harkiva predajući na hiljade kilometara teritorija.

Ugledni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov kaže da ne vidi nijedan znak koji bi pokazivao da će Kijev zapovjediti povlačenje iz grada. “Trenutačno je situacija više ili manje stabilna. Kada je riječ o napredovanju ruskih snaga, mi smo ga praktično zaustavili”, komentirao je Ždanov.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti