Uragan Ida udario jug Amerike vjetrovima od 240 km na sat: Bajden proglasio katastrofu u Louisiani

0

Uragan Ida u nedjelju se popeo na nivo oluje kategorije 4 i opustošio Louisianu krenuvši iz Meksičkog zaljeva udarivši na obalu vjetrovima brzinom od 240 kilometara na sat, bujičnim pljuskovima i talasima koji su potopili veliki dio obale pod nekoliko metara vode.

Struja je nestala u nedjelju navečer u cijelom gradskom području New Orleansa zbog kvara na svih osam dalekovoda koji isporučuju električnu energiju najvećem gradu Louisiane, izvijestilo je komunalno preduzeće Entergy Louisiana. Izvještaji navode da se jedan dalekovod srušio u rijeku Mississippi.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je veliku katastrofu u Louisiani.

Ida je oko podneva izbila na obalu u blizini Port Fourchona u Louisiani, čvorištu zaljevske pomorske energetske industrije, raznijevši obalu orkanskim vjetrovima koji se protežu 80 kilometara od oluje. Do kopna je došla 16 godina nakon što je uragan Katrina, jedan od najkatastrofalnijih u historiji, pogodio obalu Meksičkog zaliva.

U nedjelju navečer, ured šerifa u Ascension Parishu izvijestio je o prvom poznatom smrtnom slučaju tokom oluje Ida nakon što je 60-godišnjeg muškarca usmrtilo drvo koje je palo na njegovu kuću u blizini Baton Rougea, glavnog grada države.

Gotovo sva proizvodnja nafte na moru u Zaljevu obustavljena je, a velike luke duž obala Louisiane i Mississippija zatvorene su za otpremu.

Stanovnicima najugroženijih obalnih područja naređeno je da se evakuiraju danima prije udara Ide. Oni koji čekaju oluju u svojim domovima u New Orleansu, manje od 160 kilometara u unutrašnjosti prema sjeveru, pripremili su se za najteži test do sada.

“Skoro sam se našla u napadu panike kada su vijesti objavile da je ovo godišnjica Katrine”, rekla je Janet Rucker, stanovnica New Orleansa i nedavno penzionisana voditeljica prodaje koja se sa svojim psom, Deuce, sklonila u hotel u centru grada.

“Ovo jednostavno nije dobro za naše živce i našu psihu”, kazala je.

Oluja je uzrokovala obustavu medicinskih usluga u New Orleansu i drugim dijelovima države koja već trpi zbog četvrtog vala infekcija Covidom-19 koji je opteretio zdravstveni sistem Louisiane.

Za približno 2.450 pacijenata s Covidom-19 hospitaliziranih u cijeloj državi, mnogi na odjelima intenzivne njege, evakuacija nije bila opcija.

Gubitak električne energije u bolnici u regionalnom zdravstvenom sistemu Thibodaux u župi Lafourche, jugozapadno od New Orleansa, primorao je medicinske radnike da ručno pomognu respiratornim pacijentima pri premještanju na drugi sprat, prenosi Reuters.

Zvaničnici Inženjerskog voda američke vojske rekli su da očekuju da će se novoizgrađeni gradski nasipi zadržati, iako su istakli da bi se poplavni zidovi mogli “premostiti” na nekim mjestima.

“Ovo je jedna od najjačih oluja koje su dospjele ovdje u moderno doba”, rekao je guverner Louisiane John Bel Edwards.

Stotine kilometara novih nasipa izgrađeno je oko New Orleansa nakon što je poplava iz Katrine poplavila veći dio gradoa s malom nadmorskom visinom. Ta oluja odnijela je više od 1.800 života.

Edwards je izrazio uvjerenje u poboljšanja nasipa od 14,5 milijardi dolara, rekavši da su “izgrađeni za ovaj trenutak”.

Nestanak struje bio je široko rasprostranjen u prvim satima oluje, a više od milion domova i preduzeća u Louisiani izgubilo je struju do nedjelje kasno navečer, prema stranici za praćenje Poweroutage.US.

Samo tri dana nakon što se pojavila kao tropska oluja u Karipskom moru, Ida je ojačala u uragan kategorije 4 i “izašla” na obalu sa vjetrovima brzine 240 kilometara na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here