Prvi smrtni slučaj nakon primanja “Pfizerove” vakcine

0
epa09111187 A view of doses of Comirnaty (BNT162b2, Biontech / Pfizer) vaccines against COVID-19 at the vaccination hub in the Jean Nouvel pavilion at the fairground in Genoa, Italy, 01 April 2021. The hub for the administration of COVID-19 vaccines opened on 29 March and will be the main hub for Genoa and the Liguria region. EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem vakcine protiv koronavirusa američke kompanije “Pfizer“.

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije nezavisnog Odbora za sigurnost vakcina protiv Covida-19 o smrti žene poslije imunizacije. U saopćenju nije objavljena starosna dob preminule.

U saopćenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao rijetka posljedice “Pfizerove” vakcine.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može da izazove promjene u radu srca.

– Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon vakcinacije “Pfizerovim” preparatom – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Nezavisni odbor smatra da je miokarditis, vjerovatno uzrokovan vakcinacijom.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio vakcine protiv Covida 19 “Pfizer/Biontech”, “Jansen” i “Astra Zeneca”, ali je “Pfizer” jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja koronavirusa nakon što skoro šest mjeseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U protekla 24 sata na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom mjeseca uvedena je blokada kako bi se spriječilo širenje delta soja virusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here