27.05.2024.
HomeNovosti(VIDEO) Umjetnička sloboda ili krivično djelo: Evo kako je Josipa Lisac otpjevala...

(VIDEO) Umjetnička sloboda ili krivično djelo: Evo kako je Josipa Lisac otpjevala hrvatsku himnu i zaradila krivičnu prijavu

Protiv pjevačice Josipe Lisac podnijeta je krivična prijava kojom se zvijezda hrvatske i nekadašnje jugoslovenske muzičke scene tereti da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, izvodeći himnu “Lijepa naša”, “koristila izrugljive artikulacije i tonalitete”, čime je, navodno, učinila krivično djelo protiv ugleda Republike Hrvatske.

Podnosilac prijave je, kako prenosi portal Index.hr, izvijesni Boško Županović koji je u prijavi naveo da je pravnik, a u obrazloženju se navodi da je Josipa Lisac na “izrugljivi i omalovažavajući način” izvodila himnu Republike Hrvatske i da je tako počinila krivično djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, i to tako što je “koristila izrugljive artikulacije i tonalitete”.

Novinari portala index.hr pozvali su Županovića da provjere da li je riječ o šali ili je “krivična prijava istinita”.

– Gledajte, ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsjednika, rekao je Županović za Index.hr.

On ističe kako je smatrao da je to njegova “građanska dužnost”.

– Ja sam odvojio vrijeme da napišem prijavu. Meni je to bilo degutantno slušati, to je najsvečaniji čin. To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna se nikada ne bi tako smjela izvoditi. To je izrugljivo, rekao je za index.hr podnosilac krivične prijave protiv muzičke dive.

On kaže kako je to njegova “subjektivna procjena”, i da će nadležni možda angažovati “muzičke vještake”.

– To je moja subjektivna procjena. Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opštepoznat, ali smatram da se himna tako nije smjela izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogriješio, ocijenio je Županović.

On ističe da će neko u Državnom tužilaštvu (DORH) “procjenjivati krivičnu prijavu” pa će, “ako je prihvati, o tome odlučivati sudsko vijeće”. “Možda angažuju neke sudske vještake za muziku”, rekao je Županović, koji inisistira kako je “himna interpretirana na izrugljiv način” i da to smatra krivičnim djelom.

Portal index.hr je, istražujući ko je podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac, došao do podataka da je Županović do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava, da mu se sudilo za dvije prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

“Štošta se može doznati” i iz Županovićevog Facebook profila, piše Index.hr navodeći da se podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac “zagrljen slikao s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i s njegovim bratom Zoranom, ali i s Kolindom Grabar-Kitarović”.

Josipa Lisac je, komentarišući negodovanja zbog njenog izvođenje himne “Lijepa naša” ocijenila da je način interpretacije stvar slobode.

– Nekima se neće svidjeti, ali to je sloboda. Treba voljeti svoju zemlju, biti slobodan u njoj, treba stvarati u njoj. Voljeti sebe i sve oko sebe, poručila je Josipa Lisac.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti