21.05.2024.
HomeSvijetUlične borbe u Gazi, Izraelci očekuju napade iz Iraka i Irana

Ulične borbe u Gazi, Izraelci očekuju napade iz Iraka i Irana

Izraelski rat protiv Hamasa ušao je u trideset i šesti dan, do sada je ubijeno najmanje 11.078 Palestinaca u Gazi nakon što je Hamas ubio 1.200 ljudi 7. oktobra. Posljednje informacije govore da se borbe vode unutar grada Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u posljednjem izvještaju sa ratišta objavile da su “eliminisale” oko 150 Hamasovih militanata u sjevernoj Gazi što uključuje i lokacije za proizvodnju i skladištenje oružja, lokacije za lansiranje projektila te podzemnu mrežu.

Racije su izvršene na niz Hamasovih objekata koji se nalaze u srcu civilnog okruga u Gazi. Tom prilikom su ubijena dva komandanta Hamas Nukhba snaga koji su učestvovali u napadu 7. oktobra.

S druge strane, raketna vatra iz Gaze prema Izraelu nastavljena je cijeli petak. Dvije žene ranjene su gelerima raketa u Tel Avivu

IDF je prijavio pet ranjenih vojnika: tri vojnika teško ranjena protivtenkovskim projektilom na sjeveru, a još dva ranjena iz aviona koji je ušao iz Libana. IDF je saopštila da su jedan od aviona presreli borci protivvazdušne odbrane, a da su dva pala u blizini granice.

Osim toga, IDF je saopštio da su napali lokaciju sa koje Hamasovci lansiraju dronove, koji je u četvrtak pogodio školu u južnom izraelskom gradu Eilatu, nakon što su prvi izvještaji spekulisali da je napad potekao iz Jemena. Hezbolah je kasnije objavio da je sedam njegovih pripadnika ubijeno u izraelskom napadu u Siriji

IDF se priprema i za mogućnost napada iz Irana i Iraka ako se borbe u Pojasu Gaze nastave, rekli su izraelski vojni izvori za Haaretz.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti