20.06.2024.
HomeNovostiLokalne zajednice u BiH suočavaju se s problemima u budžetu

Lokalne zajednice u BiH suočavaju se s problemima u budžetu

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini suočavaju se s problemima u budžetu. Primorane su na rebalans budžeta na niže jer će dobiti manje sredstava od PDV-a u odnosu na plan. Pojedine opštine zabilježit će i budžetske deficite, a uzrok je rast spoljnog duga Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Rebalans budžeta uskoro pred odbornicima opštine Istočna Ilidža. Dobiće 280.000 maraka manje doznačenih sredstava od PDV-a u odnosu na planirano.

MARINKO BOŽOVIĆ, načelnik opštine Istočna Ilidža

„Jako je veliki pritisak na nas. Konkretno Istočna Ilidža će uspjeti da servisira svoje obaveze ali za druge jedinice lokalne samouprave nisam siguran odnosno mogu da tvrdim da to sigurno neće uspjeti.“

Nedostatak novca pokušava se nadoknaditi povećanjem vlastitih prihoda.Tako vlast u Banjaluci pokušava prevazići nastale probleme.

BOJAN KRESOJEVIĆ, menadžer Grada Banja Luka

“Mnogo smo radili na povećanju prihoda. Još uvijek nismo u mogućnosti 7-8 miliona maraka saniramo iz sopstvenih prihoda. Bićemo prinuđeni da tražimo neke alternative”.

Lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj doznačeno je oko 4 odsto manje sredstava od PDV-a. Pojedini budžeti završiće u deficitu ili će se morati odreći realizacije pojedinih projekata.

LJUBIŠA ĆOSIĆ, predsjednik Saveza općina i gradova RS

“U 2022. ste imali situaciju da su sva ostvarenja prikupljenih sredstava od PDV-a bila nekih 25-30 odsto veći od plana za tu godinu. Tako da se plan pravio na osnovu tih izvršenja a ne na osnovu plana za 2023. To je veoma bitno razlučiti kada govorimo o budžetskom planiranju”.

UIO BiH prikupila je je 8,8 milijardi maraka u 2023. godini. To je više za 588 miliona KM. Najveći rast prihoda bilježi se po osnovu PDV-a u unutrašnjem prometu. U međuvremenu rastao je i spoljni dug.

Moramo reći da ustvari taj višak prihoda jeste završio kod entiteta i Brčko Distrikta ali je činjenica entiteti u ovoj godini imaju značajno veći iznos za povrat spoljnog duga u odnosu na prošlu godinu tako da praktično se može zaključiti da je taj višak prihoda završio u većim ratama spoljnog duga koji entiteti imaju u toku ove godine.

RATKO KOVAČEVIĆ, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH

“Zbog toga najveće probleme imaju manje opštine. Nedostatak planiranog novca teže pronalaze u povećanju sopstvenih prihoda”.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Možda je došlo vrijeme da se uspori zaduživanje jer to novac prikupljen od indirektnih poreza neće moći izdržati i jer će na taj način građani biti uskraćeni za one usluge i servise koje treba da im obezbijede lokalne zajednice”.

Više prikupljenog novca od PDV-a, a manje doznačeno. Zašto? Sistem je takav da se prvo plate kreditne obaveze, a potom po utvrđenoj formuli novac dalje dijeli prema javnim budžetima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti