18.07.2024.
HomeSvijetUkrajinci sravnili bazu wagnerovaca, sve glasnija šuškanja: Likvidiran je i ‘Putinov kuhar‘?

Ukrajinci sravnili bazu wagnerovaca, sve glasnija šuškanja: Likvidiran je i ‘Putinov kuhar‘?

Nema službene potvrde, ali mediji iz Rusije objavili su da je u ukrajinskom raketnom napadu ove nedjelje eliminiran i Jevgenij Prigožin, organizator zloglasne plaćeničke grupe Wagner, koji je tako blizak s ruskim predsjednikom da nosi nadimak “Putinov kuhar”.

Autor ove informacije je ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok, koji je u nedjelju, nešto iza 18 sati prema moskovskom vremenu, na Telegram kanalu objavio da su Oružane snage Ukrajine napale “jednu od lokacija” PMC-a Wagner u gradu Popasna u Luganskoj oblasti u Ukrajini. “Izvori u Donbasu potvrđuju. Vjerojatno HIMARS. Ukrajinski resursi raspršuju smrt, moguće i poslovnog čovjeka Jevgenija Prigožina – ali nemamo potvrde”, napisao je Kotenok.

O udaru na Popasnu najprije je izvijestio, također ruski kanal “Obrnuta strana medalje”, koji se povezuje s PMC-om Wagner, koji je publicirao fotografije koje su vjerovatno snimljene nakon ukrajinskog napada. I propagandni medij “Rusko proljeće” objavio je istu snimku, kao i video s lica mjesta, na svom telegram kanalu “Operacija Z: Rusko proljeće vojni komesari”, uz tvrdnju o “nekoliko ranjenih i, čini se, jednom mrtvom”. Web stranica Rusko proljeće (i njen telegram kanal “Operacija Z: Ruski proljetni vojni komesari”) jedan je od najvećih propagandnih medija koji pišu o ratu u Ukrajini. Od 2014. prikuplja sredstva čitatelja za pomoć proruskim vojnicima i civilima u samoproglašenoj DNR i LNR, a od 2022. objavljuje videosnimke pogibije ukrajinskih vojnika s duhovitim postrojavanjem i lažnim prikazima o ” borbe protiv ovisnika o drogama” među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, a mjesečno bilježi 30 miliona pregleda. Na stranicama Ruskog proljeća nema podataka o vlasniku i uredništvu, osim što se navodi da su medij pokrenuli “entuzijasti na tragu povijesnih događaja za Ruski svijet”.

Grupu Wagner nazivaju Putinovom “privatnom vojskom”, a njihove pripadnike često se tajno šalje u regije za koje Rusija poriče da je njima na bilo koji način službeno prisutna. Grupa je međunarodnu prepoznatljivost prvi puta stekla u Ukrajini na vrhuncu ruskog upada u tu zemlju 2014. godine, kada su njihovi pripadnici bili optuživani za ratne zločine. Wagner je osnovao Dmitrij Utkin, bivši pripadnik ruskih specijalnih snaga, koji je plaćenike uglavnom regrutirao iz ruske vojne obavještajne agencije poznate kao GRU, a nazvani su Wagner jer je to bio Utkinov nadimak. Wagnerovce je ubrzo preuzeo Jevgenij Prigožin, utjecajni oligarh koji ima bliske veze s Kremljom. Prigožin se proslavio kao ugostitelj, a zaradio je i nadimak “Putinov kuhar”, zbog unosnih ugovora za catering usluge koje je ostvarila njegova firma. Wagnerovci su plaćenici koji su slani u krajeve u od strateškog interesa za Rusiju, od Bjelorusije i Srednjoafričke Republike do Sirije i Libije. Kao svi psi rata, izrazito su brutalni. U Siriji su, primjerice, snimljeni kako maljem tuku dezertera iz sirijske vojske, a zatim mu lopatom odsijecaju ruke i glavu.

Otkrivena tajna lokacija

Međutim, u slučaju Popasne, najzanimljiviji je podatak da su ukrajinski obavještajci otkrili lokaciju na kojoj su wagnerovci – zahvaljujući Rusima. Plaćenici su se nalazili u sjedištu Wagnera u okupiranoj Popasni, u Mironovskaya ulici, na broju 12. Iako je to trebala biti tajna, ta adresa prethodno je primijećena na fotografijama objavljenim 8. avgusta u telegram kanalu ratnog izvjestitelja Sergeja Srede, koji je napisao da se odvezao u sjedište Wagnerovaca, kada je tamo bio Jevgenij Prigožin. Ubrzo je njegova objava izbrisana, ali kopije su ostale na internetu, a Sergej Sreda je napisao kako je adresu sjedišta zloglasnih ruskih plaćenika, otkrio uz suglasnost pripadnika PMC-a Wagner.

Ukrajinci također prate ruske medije, pa kada su na pladnju dobili adresu sjedišta Wagnerovaca, znali su da na nišanu imaju odličnu lovinu, i doslovno su zbrisali s lica zemlje čitavo područje.

Nezavisni portal Meduza je, nakon uvida u fotografiju sa Sredinog kanala i snimki nakon eksplozije, utvrdila da se na snimci vidi ista kuća kao u Sredinoj poruci, samo s druge strane. Wagnerovsko sjedišta u Mironovskayskoj 12, sa sigurnošću se može prepoznati po garažama, a sudeći prema oštećenjima na zgradi, udar je došao s teritorija pod ukrajinskom kontrolom u blizini Severska, koji se nalazi 30-ak kilometara od Popasne. U ponedjeljak su na facebooku također objavljene fotografije, koje potvrđuju potpunu destrukciju spomenutog objekta, piše Jutarnji.hr.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti