23.07.2024.
HomeSvijetUkrajinci probijaju rusku odbranu na jugu i napreduju na istoku zemlje

Ukrajinci probijaju rusku odbranu na jugu i napreduju na istoku zemlje

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju ofanzivu na istoku, zauzevši više teritorija u područjima koje je pripojila Rusija.

Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija, javlja Reuters.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecjevni raketni bacač, objavila je vojna operativna komanda, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.

Reuters nije mogao odmah provjeriti tačnost podataka sa bojnog polja.

Proboj prema jugu odražava nedavna ukrajinska napredovanja na istoku, iako je Rusija pokušala povećati uloge pripojenjem zemlje, naređujući mobilizaciju i prijeteći nuklearnom odmazdom.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dvije od četiri regije pod ruskom okupacijom koje je Moskva prošle sedmice anektirala nakon, kako je nazvala, referenduma, glasanja koje su Kijev i zapadne vlade osudili kao nezakonita i prisilna.

Kao znak da Ukrajina pojačava napade na istočnoj bojnom polju, Reuters je u ponedjeljak svjedočio kolonama ukrajinskih vojnih vozila kako bi ojačali željezničko čvorište grad Liman, koji je ponovo osvojen tokom vikenda, i uporište koje će pritisnuti regiju Donbas.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti