22.07.2024.
HomeNovostiIzborni apsurdi: 13.000 birača za 13 stranaka i etnički čiste skupštine

Izborni apsurdi: 13.000 birača za 13 stranaka i etnički čiste skupštine

Dok se očekuju novi podaci Centralne izborne komisije, objavljujemo neke od najzanimljivijih detalja do sada poznatog nakon u nedjelju održanih Općih izbora u BiH.

Trivići i nula glasova

U noći sa nedjelje na ponedjeljak pompezno je objavila svoju pobjedu, slavila na ulicama Banja Luke, a već sutradan najavila žalbu i zahtjev za ponavljanjem izbora za predsjednika RS-a. Šta se dogodilo sa glasovima za Jelenu Trivić? Kako je sinoć objavila BN televizija, selo iz kojeg dolazi Jelena Trivić, zaista jeste glasalo za nju kao buduću predsjednicu Republike Srpske. Međutim, predsjednik Biračkog odbora Stevan Gutić priznao je da rezultati glasanja dostavljeni CIK-u – ne odgovaraju istini. “Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listu nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj, 137, a Jeleni sam stavio tri nule”, objasnio je Gutić. Još nema naznaka kakav ishod bi mogla ova priča imati, nakon objave ovakvih tvrdnji.

13.000 birača za 13 stranaka

Od 22.777 registrovanih birača BPK Goražde, glasalo je njih oko 13.000. No, izlaznost nije ta koja je u ovoj priči zanimljiva. Zanimljivo je da je od 19 prijavljenih stranaka njih čak 13 prešlo izborni prag. O postizbornim kalkulacijama za Skupštinu ovog kantona možemo samo reći da će biti krajnje zanimljivo.

Zapadnohrvatski, pardon hercegovački kanton

Ponovo pljušte optužbe na račun Schmidtovog nametanja izmjena Izbornog zakona. Kažu, ide se na ruku HDZ-u i opravdava etnička podjela. O tome će se sigurno još govoriti kada i zvanično krenu (pre)govori o koalicijama na federalnom nivou. Al kada već govorimo o etničkim podjelama i teritorijama, spomenućemo primjer Zapadnohercegovačkog kantona. Od 74.553 registrirana birača, glasalo je otprilike njih 39.000. Stranke koje su ušle u saziv Skupštine ZHK su: HDZ BiH i stranke okupljene oko te koalicije (HDZ, HSS, HKDU), Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH, Hrvatska stranka prava HB i Bosne i Hercegovine. Jesmo li ono spomenuli etničke podjele?

Švrakino uz Krišto

Legitimnost ili legalitet, u ovom slučaju je očito potpuno nevažno. Mediji su jučer objavili zanimljiv detalj sa jednog biračkog mjesta sarajevskog naselja Švrakino Selo gdje je na od 306 važećih listića, njih 128 bilo „iksirano“ pored imena kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda – Borjane Krišto. Vrijedi li glas iz Švrakinog isto kao glas iz Širokog ili Gruda? Odnosno, koji su glasovi legitimniji ili legalniji? Sigurni smo da naša zemlja ima dovoljan broj političkih analitičara koji bi mogli riješiti i analizirati ovu nedoumicu.

Poznavajući kompleksnost izbornog sistema naše zemlje, gdje se ni broj biračkog tijela ne podudara sa brojem stanovništva, a kamoli nešto drugo, sigurni smo da će u naredim danima isplivati još ovakvih, ali i gorih (pa možda i boljih) primjera apsurda zvanog Izbori u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti