18.07.2024.
HomeSvijetUkrajinci napreduju, Rusi bježe s položaja na samo 4 kilometra od svoje...

Ukrajinci napreduju, Rusi bježe s položaja na samo 4 kilometra od svoje granice

Ruske snage povukle su se danas s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkov nakon uspješnog ukrajinskog protivnapada. Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkova, obaviili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji.

To se dogodilo nakon što su ruske jedinice navodno napustile selo, oko 4 kilometra od ruske granice, koje je okupirano na početku ruske invazije krajem februara. Moskva je u subotu objavila da povlači snage iz strateških gradova na jugu regije Harkov. Službeno, Moskva je povlačenje opravdala time da treba pojačati jedinice u susjednoj regiji Donjeck.

Oslobađanje Izjuma najznačajnije postignuće

Međutim, mnogi stručnjaci pretpostavljaju da su Rusi pod tolikim pritiskom ukrajinskog napredovanja u regiji Harkova da su odlučili pobjeći. Od početka septembra ukrajinske su snage ponovno zauzele više od 3000 kvadratnih kilometara u sklopu protivofanzive, prema vlastitim tvrdnjama.

Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 kvadratnih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim. Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci.

– Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno postignuće od pobjede u bici za Kijev u martu – objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi situacije u nedjelju. To znači da je rusko planirano napredovanje prema Donbasu sa sjevera propalo, zaključili su stručnjaci.

Nisu sve snage uspjeli povući

Uz brzo napredovanje ukrajinske vojske na sjeveroistoku zemlje, nisu se sve ruske snage uspjele povući, tvrdi Kijev.

– U području Harkova neprijateljske jedinice iz 3. motorizirane divizije 20. armije odsječene su od putova opskrbe i u panici su – objavio je ukrajinski glavni štab u svom izvještaju o situaciji u nedjelju.

– Tokom posljednja 24 sata ukrajinske snage nastavile su značajno napredovati u regiji Harkov”, objavila je britanska obavještajna služba u izvještaju o situaciji na Twitteru. Nakon teških poraza oko Harkova Moskva opet otvara perspektivu pregovora s Kijevom.

– Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što se proces bude više odgađao, to će biti teže postići dogovor – rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na državnoj televiziji. Pregovori, koji su započeli nedugo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv susjedne zemlje 24. februara, obustavljeni su mjesecima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti