20.06.2024.
HomeSvijetUkrajina pozvala Rusiju da povuče snage s granice i nastavi dijalog

Ukrajina pozvala Rusiju da povuče snage s granice i nastavi dijalog

Ukrajina je pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dviju zemalja i nastavi dijalog sa Zapadom ako “ozbiljno” želi smanjiti napetosti, javlja AFP.

“Ako su ruski čelnici ozbiljni kada kažu da ne žele novi rat, Rusija mora nastaviti svoje diplomatske napore i povući snage nagomilane duž ukrajinske granice i na privremeno okupiranom ukrajinskom području”, objavio je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Hina.

“Diplomatija je jedini mogući put”, dodao je Kuleba.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvijestile su zapadne zemlje koje strahuju od moguće invazije.

Rusija traži garancije od SAD-a

Moskva poriče da želi napasti Ukrajinu, ističući da ne želi rat, već garanciju Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a za svoju sigurnost, a posebno da Ukrajina neće biti članica Saveza i da Washington neće otvoriti nove vojne baze u bivšim sovjetskim republikama.

Rusija “ne želi biti u položaju da se (njezina) sigurnost redovno ugrožava”, kao što bi to bio slučaj da Ukrajina uđe u NATO, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom, ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je prethodno Zapad da “bude oprezan i odlučan u kontaktima s Rusijom”, rekavši da se zauzima za “političko i diplomatsko rješenje” krize.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti