17.06.2024.
HomeNovostiUhapšeni Miro Palac zbog posjedovanja raketnih lansera i avio bombi blizak je...

Uhapšeni Miro Palac zbog posjedovanja raketnih lansera i avio bombi blizak je Čoviću i HDZ-u

Hercegovački biznismen Miro Palac uhapšen je u srijedu popodne nakon što je u krugu jedne od njegovih firmi u Grudama pronađeno oko 70 lansera raketa, saznaje Istraga.ba.

Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, državni tužioci neće predložiti određivanje pritvora, jer je “predmet u fazi provjera”.

U srijedu je saopćeno da su policijski službenici Federalne uprave policije, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, pretresli prostorije jednog preduzeća na području Gruda.

“U skladišnim prostorima navedenog poduzeća nalazi se veća količina aviobombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet građanima nikako nisu dozvoljeni”, saopćeno je iz Tužilaštva. Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, kako saznajemo, državni tužioci neće predložiti određivanje pritvora, jer je “predmet u fazi provjera”.

Prema informacijama “Istrage”, lanseri/bombe pronađeni su u skladištu firme “Autoherc” iz Gruda, čiji je vlasnik biznismen Miro Palac. To skladište pripadalo je bivšoj fabrici “Soko”, u kojem je godinama jedan od menadžera bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Uhapšeni biznismen Palac blizak je HDZ-u BiH, a tokom izbora 2015. godine njegovi autobusi besplatno su prevozili birače u BiH koji su glasali na hrvatskim predsjedničkim izborima.

“Autobusi poduzeća ‘Autoherc’ iz Gruda u nedjelju će u BiH besplatno voziti zainteresirane birače u hrvatske konzulate gdje su biračka mjesta, a to je zaključak sastanka što ga je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u utorak u Mostaru održao s članovima izbornog stožera HDZ-a BiH”, objavili su hrvatski mediji 2015. godine.

Prema informacijama “Istrage”, Palac je prilikom saslušanja istražiteljima kazao da je bivše pogone “Sokola” privatizirao 2004. godine i da je u njima pronašao lansere raketa. Namjeravao ih je prodati, ali nije uspio pronaći kupca.

Miro Palac je svoj biznis započeo kao kadar Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, a bio je povezan i s generalima HVO-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti