19.05.2024.
HomeNovostiUhapšeni Brčaci - stranački prvaci zbog izbornih prevara i primanja dara

Uhapšeni Brčaci – stranački prvaci zbog izbornih prevara i primanja dara

Do lokalnih izbora ima više od mjesec, a bh. institucije već su evidentirale brojne nepravilnosti, te kaznile pojedince i političke stranke. Tako je policija Brčko distrikta BiH, u saradnji sa brčanskim Tužilaštvom, u posljednjih nekoliko dana privela tri osobe zbog osnova sumnje da su počinile ili pripremale izborne prevare na predstojećim lokalnim izborima u novembru, dok je Centralna izborna komisija BiH jučer donijela odluku da se Ujedinjenoj Srpskoj poništi ovjera za učešće na lokalnim izborima, te da se naredi uklanjanje spornog spota u kojem su Bošnjaci, Hrvati i Albanci predstavljeni kao neprijatelji srpskog naroda. Predsjednik stranke Nenad Stevandić kažnjen je sa 10.000 KM.

Raste “dijaspora”

Prema informacijama iz brčanskog Tužilaštva, uhapšen je, a potom i stavljen u jednomjesečni pritvor, 29-godišnji S. B. koji se sumnjiči da je lažno prijavio nekoliko osoba za glasanje u inostranstvu, dok su jučer privedeni P. M. (1969) za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi i J. R. (1987) za krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a sve vezano za prevaru pri glasanju.
Kako nezvanično saznajemo, prvouhapšeni je Stojan Bavarčić, kandidat sa liste Narodnog demokratskog pokreta (NDP), koji je u jednomjesečnom pritvoru zbog postojanja opasnosti od uticaja na svjedoke, dok su jučer privedeni Pejo Mendeš, zastupnik u Skupštini BD-a i aktuelni nosilac liste HSS-a za predstojeće izbore, te Jasmin Ravkić.
Povod za istrage izbornog procesa, odnosno registracije birača, bio je neuobičajeno veliki broj birača prijavljenih za glasanje u inostranstvu. Ove godine je za glasanje u inostranstvu prijavljeno više od 5.000 birača, dok ih je na prošlim općim izborima bilo oko 2.700.
– Imamo enormno povećan broj birača registrovanih za glasanje iz inostranstva i to je bio signal da se jednostavno priđe kontroli tog procesa i da se vidi je li neko pri tome izvršio neka krivična djela. To je rezultirao otkrivanjem do sada tri osobe koje su se bavile ovakvim radnjama, odnosno koje su uzimale kopije dokumenata od određenih osoba i na osnovu tih kopija registrovale te osobe za glasanje u inostranstvu, iako je veoma izvjesno da te osobe neće glasati iz inostranstva. Na ovaj način je prijavljeno više osoba, a tačne podatke imat ćemo po okončanju istrage, kazao nam je Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Velika moć

Krivične prijave je protiv nekoliko osoba podnio i brčanski SDS, koji je i na prethodnim općim izborima prijavio nekoliko prevara, od kojih su neke rezultirale optužnicama na Sudu BiH, poput one iz jula protiv Slobodana Lukića, koji se tereti da je glasao umjesto druge osobe pod njenim imenom.
– Mi smo i 2018. bili pokretači krivičnih prijava koje su rezultirale optužnicama. Prijavili smo devet biračkih mjesta, ali su samo prijave za tri mjesta prošle. Ubijeđeni smo da se radi izborna prevara i da su rezultati nelegitimni, a na koji način, to nije na nama da utvrđujemo. Ovdje je očito riječ o inžinjeringu pojedinaca kojima je veoma stalo da dođu do vlasti, jer Brčko ima veliki budžet, osobe u vlasti imaju veliku moć i mogućnost upravljanja brojnim projektima. Svi se bore na sve načine da budu dio te vlasti, kazao nam je Mladen Vasić, predsjednik brčanskog SDS-a.
Iz Tužilaštva poručuju kako neće odustati ni nakon izbora.
– Nastavit ćemo ove istrage i, kad izbori budu održani, pokušat ćemo doći do počinilaca ovih krivičnih djela, kako bismo, koliko je u našoj nadležnosti, doprinijeli legitimitetu, legalitetu i ispravnosti izbornog procesa, dodao je Mujkanović.

Piše; Miren Aljić, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti